Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тайнствените огледала на келтите

| обновено на 27.07.15 в 11:45
Снимка: Архив
1833 г. Докато строят нов път в Западен Корнуел, работниците се натъкват на древен гроб. Вътре откриват прекрасни украшения: две брошки, няколко стъклени мъниста, две гривни, пръстени и изящно украсено бронзово огледало. В този район е бил древният келтски град Думнония и това не е единственото бронзово огледало, открито по тези места. Дръжките им са направени така, че да могат да бъдат окачвани на стената, а украсата върху гърбовете на полираните бронзови плоскости е била възлагана само на най-умелите майстори. По тази причина огледалата са се превърнали в символ на  високопоставеност и богатство на жените, които са ги притежавали така, както мечът е показвал мястото и значимостта на мъжете в йерархията. Особени къдрици, спирали, листа и птици, понякога дори скрити човешки лица може да съзре човек в гравираните линии. Често пространствата между тях са запълнени с по-тъмни вдлъбнатини така, че фигурите да се откроят по-добре. Такива огледала са били изработвани само в Британия.
Огледалото винаги е било възприемано като тайнствен предмет – повърхността му е като неподвижна вода, която можем да пренасяме навсякъде със себе си. Дали тайнствените очертания на гърбовете на келтските огледала не са „пътеки” към един друг, магичен свят? Може би, само келтските жреци, друидите, знаят отговора...
Повече за келтите, както и за Шакунтала - „закриляната от птиците”, чиято история е разказана в индийската „Махабхарата”, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

събота, 25 юли
По публикацията работи: Ирина Вълчанова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00