Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легенди на операта и съвременни знаменитости – от Джакомо Лаури-Волпи и Тито Гоби до Марта Аргерич и Миша Майски

Семейното дуо Миша Майски (виолончело) и Лили Майски (пиано)
Снимка: Архив
Неделният следобед ще започне с „Песента на чучулигата” от Йоханес Брамс във версия за виолончело и пиано, изпълнена като бис за публиката в Лугано от впечатляващия дует на баща и дъщеря – Миша Майски и Лили Майски, на 25 юни 2012 година на финала на един от концертите от прочутия Проект на Марта Аргерич. Основан през 2002 година под патронажа на великата пианистка, Проектът има една основна цел – да подпомага млади таланти от целия свят. 11-ото му издание, което се състоя от 6 до 28 юни миналата година в Лугано, събира около Аргерич над 50 изтъкнати музиканти от целия свят. Младите се изявяват на сцената редом с прочути и знаменити техни колеги в най-различни камерни състави, както и с Оркестъра на Италианска Швейцария, а репертоарът включва както популярни шедьоври, така и рядко изпълнявани творби. В концерта от 25 юни освен Миша и Лили Майски, участват аржентинските пианисти Даниел Ривера и Елио Кориа, виолончелистът Готие Капюсон, цигуларките Дора Шварцберг и Лусия Хол, заедно с пианистката Елена Лисициян, а най-аплодирани са клавирното дуо Марта Аргерич – Мария Жоао Пиреш, които изпълняват Соната за две пиана на Моцарт и семейното дуо Миша Майски (виолончело) и Лили Майски (пиано), с Първата соната за виолончело и пиано на Брамс.
Във връзка с актуалната информация на Жана Иванова от Рим за началото на оперната 2013 година в Италия ще припомним на публиката съставите на Театро Сан Карло в Неапол в рядко и много любопитно изпълнение. Спектакълът на „Фалстаф” (хитът в Скалата за този сезон) се е състоял в Неапол на 1 декември 1962 под палката на Марио Роси. Съставът е повече от звезден: Фалстаф е Тито Гоби, Аличе – Рената Тебалди, Нанета – Мирела Френи, Мисис Куикли – Федора Барбиери, Форд – Ренато Капеки, Фентон – Агостино Ладзари.
В рубриката „Срещи, гласове, съдби” с проф. Павел Герджиков отбелязваме 120 години от рождението на великия италиански тенор от първата половина на ХХ век Джакомо Лаури-Волпи (11 декември 1892 – 17 март 1979).

неделя, 27 януари, от 14.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15