Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Владетелят-птица

Наймлап, златна плака, IMU 1000-1450 г. сл. Хр.
Снимка: wikimedia.org
В Перу са запазени много легенди за митичния герой Наймлап, основател на прочутата ламбаейкска цивилизация, съществувала от 8 до 14 век и известна още като културата Сикан. Той слага началото на първата династия владетели в този район, а всеки от неговите 12 синове основава по един голям град. Царуването на Наймлап се свързва с мир и богатство. Митовете на перуанците разказват, че когато ударил часът, владетелят да се раздели с живота си, му поникнали криле и той отлетял. Затова е известен още и като владетелят-птица.
С Наймлап са свързани и повечето изображения на божеството Сикан върху керамични съдове, метални предмети и платове. Най-често той е представен с маска на лицето, обърнати нагоре очи, клюн, нокти и  криле. Образът му е запечатан и върху дръжките на специалните  ритуални ножове, със заоблено като лопатка острие, наречени туми. С тях жреците принасяли в жертва черна или бяла лама и предсказвали бъдещето по формата на вътрешните им органи. Повечето ритуали с туми се провеждали в храма Чот, построен от Найламп, и охраняван от свещената зелена каменна статуя на владетеля. Днес перуанците окачват туми на стената за късмет. Те са и един от националните символи на страната.
Изображения на митичния Наймлап има по вътрешните стени на пирамидите в долината Чотуна и Чорнанкап. Смята се, че точно там е бил неговият дворец, а около него били издигнати пирамиди, жилищни сгради, складове и работилници от кирпичени тухли. Археолозите и днес продължават да търсят в Ламбайек доказателства за съществуването на легендарния Наймлап.
Още за Наймлап, както и за тайните на персийския град Ктесифон - в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35