Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първите столици на България

Изглед от останките в първата българска столица.
Снимка: wikipedia.org
Първата българска столица Плиска, един от най-големите и модерно устроени градове на своето време, е бил и сред на добре укрепените в тогавашния свят. Най-крайната защитна стена на Външния град огражда цели 23 кв.км.
Вътрешният град е крепост със стени от красиви бели блокове, съединени с червен хоросан - дебелината на зидовете им е около два метра и половина. По средата на всяка от стените е имало по една порта, която се състояла от две кули, високи около 15 м. и три врати - две външни, дървени и спускаща се решетка. В четирите ъгъла на крепостната стена имало кръгли кули, а между тях - по две петоъгълни: общо 8.
В средата на вътрешния град се намирала цитаделата, оградена с дебела тухлена стена. Тайният проход свързвал покоите на кана с главното светилище с каменния релеф на конник, изсечен в скалите. Ако още не сте се досетили за кой конник става дума, ще ви подскажа - това е Мадарският конник, един от символите на България.
Още за Плиска, Мадарския конник и Велики Преслав - в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35