Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вкусът на истината – културата на хранене и пиене на вино като отношение към живота

| обновено на 24.02.14 в 14:4722 февруари
Психологията на храната и начина на хранене като фактор за психичното здраве на човека
Психологът Мария Рачева споделя професионалния си опит и научните изследвания в областта, аргументирайки твърдението, че храната определя усещането за спокойствие, удовлетвореност, щастие и когато е подходящо приготвена и със съответното качество можа да намали нивото на стреса и да ни предпази от депресивни състояния.

15 февруари
Изпит за водещите на „Семейно радио”
На връх рождената дата на предаването „Вкусът на истината” организира дегустационен изпит за водещите на „Семейното радио”. Енологът на „Домейн Бойар” и признат международен дегустатор Владимир Влъчков, постави на изпитание, знанията ни за описание и познаване на вината.
Дегустацията е на вино Розе от сорта „Каберне Фран”, нова серия, която се очаква след месец март да бъде на пазара. Дали след три години обучение в ефир водещите разпознават цвета, аромата и вкуса на виното?

8 февруари
„Знаете ли какво ядете?”
Вкусът на истината постави важният въпрос „Знаете ли какво ядете?” Провокирани от конференцията организарана от представителството на Европейския парламент в София експерти и производители се събраха и поставиха своите въпроси на администрацията и политическите представители.
В студиото на програма „Христо Ботев” Мъгърдич Хулиян, експерт по Обща земеделска политика и инициатор на основаването на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели разяснява ключовите моменти в спора между трите основни страни - потребители, производители и администрация.


1 февруари 2014 година
Най-актуалните тенденции на пазара на вино
Вкусът на истината представи последните, модните, най-актуалните тенденции на пазара на вино. Предаването е поредица от брандираните от Домейн Бойар излъчвания, които имат за цел да повишат информираността на слушателите за последните тенденции, както и да ги научат как да избират вино в огромния поток от търговски марки и наименования. Гост в студиото бе маркетинг експерта Мартин Михайлов.

4 януари 2014 година
Махмурлукът – теория и практика
Какви са обективните факти и субективните преживявания след празниците. Даваме думата на медицината и традиционните лекове.

11 януари 2014 година
Кой какво предпочита в Европа
Сравнението е между двете конкурентни, но не в конфликт напитки, Бирата и Виното. Статистиката показва нова карта на Европа. Виното и Бирата са сходни и много различни. И двете напитки са резултат от естествена ферметация на земеделски продукти. Борят се за еднакво изтънчени сетива и могат да присъстват напълно равностойно на ежедневната и празнична трапеза.

18 януари 2014 година
Бирата гостува на "Вкусът на истината"
Темелко Пампов председател на Асоциацията на домашните пивовари разказва за страстното хоби, привличащо все повече поддръжници. Какво е да се "вари" пиво у дома? Каква е историята на крафт-пивоварството и има ли то място у нас.

25 януари 2014 година
Има ли "дамски" и "мъжки" вкус във виното

На дегустация в ефир присъстваха художникът Вихрони Попонеделев и Мила Попнеделева-Генова - илюстратор и съчинител на детски приказки и разкази. Опитвахме традиционен мавруд, но.... издържан в съвсем различен за сорта стил. Виното е такова, че със сигурност би се харесало и на дамите, напук на мита, че маврудът прави само тежки мъжки вина.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поднасящите информацията трябва да бъдат подбрани

Галя Савова е ръководител на Общинското радио в Русе. Тя е журналист с дългогодишен опит и кореспондент на БНР за Шумен. Ето какво разказва Савова в “Нашият ден“ за своето професионално развитие и за програмата и аудиторията на Радио Русе. “Тази година се навършват 75 години от Радио Русе. То съществува от 1947 г. Общината притежава..

обновено на 17.01.22 в 11:49
 Ердинч Кускусчиев

В безкрайността на готвенето и музиката с Ердинч Кускусчиев

Готвачът Ердинч Кускусчиев е родом от Смолян и носи в сърцето си музиката и Родопите, а в ръцете си готвенето. Свирил е на тамбура и на тъпан в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Орфей“ на град Смолян. За него любопитството и уменията са водещи и никога не е казвал "не" на възможност, появила се в живота му, а когато готви, го прави както би го..

публикувано на 17.01.22 в 11:05
Антоанета Костадинова

Антоанета Костадинова: Как се печели първият медал за България в Токио

На Антоновден в “Нашият ден“ гостува една именита и заслужила именичка. Това е Антоанета Костадинова , състезателката по спортна стрелба, която спечели първия медал за България на Олимпиадата в Токио.  Празнуваме Антоновден “Със сигурност 2021-ва до момента е най-успешната ми година. Смело мога да кажа, че спортната стрелба в Търговище е..

публикувано на 17.01.22 в 10:08

Още може да се гласува за “дума на годината“ за 2021-ва

Кои са най-важните теми, които ни вълнуваха през миналата 2021 година, може най-лесно да разберем чрез езика. Промяната в речника ни е главоломна и тя следва както световните събития, така и процесите, които са от ключово значение конкретно за България. Думи на годината – 2021-ва В кампанията „Думи на годината с  Как се пише? “  за..

обновено на 17.01.22 в 09:36

Може ли бизнесът да спаси света

Бизнес. Това е понятието, около което дискутират в предаването “Гласът на времето” по програма Христо Ботев на БНР. И по-конкретно – какви са бизнесите, които имат потенциала да променят и дори да спасяват света, по време на енергийни, климатични, здравни и социални кризи. Как бизнесът се променя и как променя нас?  Бизнес – едно-единствено понятие,..

публикувано на 17.01.22 в 08:45
Подкасти от БНР