Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден за борба с алергиите:

Алергията – болест на съвремието

Акад. Петрунов: Увеличаването на алергичните заболявания се дължи на три фактора – генетична предразположеност, околна среда, начин на живот

Снимка: Pixabay

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща.

В Световния ден за борба с алергиите в "Нашият ден" разговаряме с акад. Богдан Петрунов – за видовете алергии, разпространението им, сезонната обусловеност и превенцията.

Алергията е болестта на съвремието ни. По думите на акад. Петрунов, е важно да бъде повишена информираността по отношение на заболяването и неговата превенция, тъй като алергиите са сериозен феномен.

Дихателната алергия, известна като бронхиална астма, е сред най-сериозните алергични заболявания. Сенната (поленова) хрема, уртикарията, лекарствената алергия, алергията, причинена от инфекции и тази, в следствие на замърсена околна среда са други често срещани реакции, които увреждат дихателната система, кожата и храносмилателната система, обяснява специалистът.

По данни на СЗО финансовите средства, необходими за диагностика и лечение на алергичните заболявания, са два пъти повече от средствата, отделени за СПИН и туберкулоза, взети заедно, изтъква акад. Петрунов.

Увеличаването на алергичните заболявания се дължи на три фактора – генетична предразположеност, околна среда, начин на живот. Факторите на околната среда от човешки произход са индустриалното и транспортно замърсяване на въздуха. Климатичните промени, предизвикващи вулканична и въздушна активност, също оказват глобално влияние върху проблема, заявява акад. Петрунов.

Съвременният начин на хранене, в който доминират изкуствените съставки и храни, също е пряко свързан с алергичната предразположеност. По думите на акад. Петрунов има доказана пряка връзка между затлъстяването и бронхиалната астма.

Изключително вредно влияние върху човешкия организъм оказва безразборната употреба на лекарствени продукти и антибиотици. Освен че тази практика води към антибиотична резистентност, тя усилва и шансовете за поява на алергично заболяване.

Въпреки масовите кампании тютюнопушенето се увеличава в световен мащаб, заявява акад. Петрунов и допълва, че този навик директно усилва алергичните реакции в човешкия организъм.

Радиацията се повишава и уврежда имунната система. Гостът съветва да използваме слънцезащита, която да ни предпазва от ултравиолетови лъчи, но да следим за алергична реакция, тъй като химически субстанции могат да доведат до такава. Ако забележим и най-малкия признак за кожна реакция, трябва да се обърнем към дерматолог.

Има значителен напредък в лечението на алергичните заболявания, по думите на акад. Петрунов. Най-съвременните методи за борба с алергиите са биологичната терапия и широко използваната специфичната имунотерапия – ваксинация срещу съответния алерген. За да има качествено лечение на болния, трябва да има качествена диагностика – това в България се извършва на много високо ниво, изтъква гостът.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50