Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва почетоха 100-годишнината на баса Борис Христов

Борис Христов
От Москва, в препълнената концертна зала на Международния дом на музиката, на 16-и януари стартираха събитията, с които светът отбелязва 100-годишнината от рождението на Борис Христов.

Съвместната инициатива на Българския културен институт в Москва и Държавния духов оркестър на Русия се превърна в значимо музикално събитие - достойно отдадена почит към оперния артист, педагог и дарител, който бе включен като личност в Календара на ЮНЕСКО през 2014-а година.

Москва неслучайно е домакин на първата международна изява, посветена на 100-годишнината от рождението на Борис Христов. Големият оперен певец е дълбоко свързан с руската култура.

Галаконцертът "Гласовете на България", представен от Музея "Борис Христов", постави акцент върху пристрастията на певеца към руския и западноевропейския репертоар. Солисти бяха лауреатите на международни награди Пламен Бейков (един от последните ученици на Борис Христов), Ивайло Джуров, Александър Носиков и Мария Жекова.

Чуйте разказа на Пламен Бейков и плановете му за още концерти, посветени на годишнината на неговия велик учител.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14