Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорската опера представя за първи път у нас "Крал за един ден" от Верди

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Новото ръководство на Държавна опера - Стара Загора поема предизвикателството да представи непознато за българския оперен афиш заглавие - втората опера в творчеството на Джузепе Верди "Крал за един ден, или Мнимият Станислав". Творбата е много рядко поставяна и по световните сцени.

Старозагорският постановъчен екип включва режисьора Петко Бонев, който е и директор на трупата, и Стефан Линев - новия й главен диригент. Хореографията е дело на Алида Бонева. Оригиналната сценография е на Борис Стойнов, а атрактивните костюми са проект на Цветанка Петкова-Стойнова, хормайстор - Младен Станев.

Три състава солисти ще се изявят в премиерните дни 23-ти, 24-ти и 28-ми януари в постановките на „Крал за един ден”. Поканени са утвърдени имена като Крум Гълъбов и Диан Георгиев. На сцената ще бъдат както познатите имена от състава на старозагорската опера – Елена Баръмова, Даниела Дякова, Офелия Христова, Русалина Мочукова, Анна Дитри, Деси Стефанова, Иван Кабамитов, Марк Фаулър, Милко Михайлов, Ивайло Йовчев, така и младите таланти Димитър Райков, Август Методиев, Костадин Мечков. 

Чуйте повече подробности в интервюто с режисьора Петко Бонев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14