Кой кой е според ДНК тестовете

Аз ли съм бащата? Ама наистина ли сме близнаци, макар само разнояйчни? Дали детето ми „го прави“ точно с нея? Ще докажа ли така, че той ми изневерява наистина?  Имам ли биологично родство с тях по мъжка линия? А по женска? Какво още със сигурност ще узная за предците си с такъв тест? Какви са тези ДНК профили на изчезнали хора, на такива с рискови професии и на емигранти? Мога ли да съм сигурен, че имам генетично предразположение към тази болест? Върши ли работа в съда всичко това и до какво степен е етично? Възможни ли са парфюми и лекарства, които да съответстват само на моите гени? Пред какви предизвикателства още могат да ни изправят ДНК тестовете в бъдеще?  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свежа Дачева за пътя напред

Свежа Дачева е поет, литературовед, но и етнограф. Смятах да говоря с нея за живота в Щвеция, където тя се е установила преди повече от 30 години. Да говорим за преводите и от шведски, за работата ѝ по съставителството на българо-шведския речник или за работата ѝ като общински съветник в Стрьомстад, за докторската ѝ работа по етнология, за книгите ѝ с..

публикувано на 14.12.19 в 09:15

Лош ден или калпав ловец

На петък, 13-о число, му е излязло лошо име. Такъв ден обаче не би трябвало да е пречка за ловците, понеже излетите обикновено са в събота и неделя. А дали за неуспеха в лова причина е денят или човекът с пушката – за това ще ви оставим да размислите сами. В набедения за фатален ден за несполуките си ще ви разкажат ловци от различни краища на страната,..

публикувано на 13.12.19 в 16:35

Нобелови и Антинобелови награди 2019

В седмицата, в която на деня, когато се навършиха 123 години от смъртта на Алфред Нобел, бяха връчени тазгодишните Нобелови награди, коментираме Нобеловите премии в трите категории: за химия, физика, физиология или медицина. Правим го заедно с химика Божидар Стефанов и астрофизика Владимир Божилов. Като част от ретроспекцията на отиващата си година си..

публикувано на 12.12.19 в 17:05

Пасивната агресия как да я познаем, как да реагираме

Познавате ли хора, които искат нещо от вас, но не го казват пряко. Очакват вие да се сетите и се държат обвинително и изискващо. Обвинителният тон е най-ясният индикатор на пасивна агресия. Също стаеният упрек, цупенето и дистанцираното държание. Както всяко друго взаимоотношение – и за пасивната агресия са нужни двама.  Пасивно агресивният човек..

публикувано на 12.12.19 в 15:35
Михаил Неделчев, Румен Леонидов и Георги Борисов

Премълчаната история на българите от Македония според Георги Томалевски

Кой е Георги Томалевски? Брат му Наум (1882-1930) е виден деец на ВМРО, а Димитър (1892-1964) – член на Македонския младежки съюз и участник в борбите на ВМРО. Животът на Георги е белязан от четири въстания и четири войни. На 2 декември 1930 г. по нареждане на Иван Михайлов в двора на собствения му дом е убит брат му Наум. Убиецът Владо Черноземски стреля..

публикувано на 11.12.19 в 17:15