Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василена Серафимова е сред основателите на новия Парижки перкусионен ансамбъл

Василена Серафимова
Снимка: vassilenaserafimova.com



Paris Percussion Group е нов ансамбъл, който представи първия си концерт на 15 януари в Париж. Сред членовете му откриваме името и на една българка - Василена Серафимова, носителка на приза Млад музикант на годината за 2008-ма у нас. Тя премина обучението си във френската столица и продължава да живее там, а ангажиментите й като солист и камерен изпълнител, както и майсторските й класове вече се простират по целия свят.


В предаването "Алегро виваче" Василена Серафимова разказа за най-интересното, което й се случва през последните месеци, както и за предстоящия й концерт на една от най-престижните сцени - Карнеги хол, Ню Йорк през април.

Всички музиканти говорят за тази зала, в която са свирили много знаменити личности в продължение на много години и може би точно в това се крие силният дух на залата. Аз съм имала щастието да слушам концерти там, когато бях ученичка за шест месеца в Джулиард скуул през 2011 г. Тогава се убедих в невероятната акустика на Карнеги хол. Тази легенда, която витае - може би това винаги ме е привличало най-много - споделя Василена в очакване на събитието.

Чуйте интервюто с изпълнителката и представянето на дебютния й албум, издаден във Франция, включващ пиеси от съвременни автори и музика, посветена специално на нея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14