Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

115 години от рождението на Франсис Пуленк

Франсис Пуленк

В рубриката "Годишнини" представяме поредица, посветена на един от големите френски композитори от първата половина на ХХ век - Франсис Пуленк. Той е истински парижанин - изискан и чувствителен. Името му попада в т. нар. "Шесторка", заедно с Орик, Мийо, Онегер, Дюре и Тайфер, а идеолог на групата е Жан Кокто.

Самият Пуленк обаче има малко по-друг поглед върху събитията:

Нашите шест имена вече много пъти са споменаваха заедно и това се оказа достатъчно за един критик, обичащ да дава предизвикателни определения, да ни нарече френската "Шесторка" по образец на знаменитата руска "Петорка". Никога не сме имали общи естетически възгледи и музиката на всеки от нас никога не е приличала на музиката на другия. Нашите симпатии и антипатии бяха дълбоко различни (…) Жан Кокто,  който беше привлечен от всичко ново, никога не е бил наш теоретик, както твърдят някои - той беше наш приятел и блестящ пропагандатор.

Живота си Пуленк описва в книгата "Аз и моите приятели". Откъси от нея можете да чуете в поредицата на предаването "Алегро виваче".







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14