Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докторант в Музикалната академия реконструира и представи Втората симфония на Никола Атанасов


Цветан Крумов е докторант в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София. Той се заема с нелеката задача да издири и извади от прашните чекмеджета една българска творба от първата половина на ХХ век - Симфония № 2 от Никола Атанасов.


Атанасов остава в историята като автор на първата българска симфония, която обаче има премиера не тук, а в Загреб и по думите на младия диригент Цветан Крумов 100-годишнината от създаването на творбата дори не е отбелязана подобаващо в България. Историята изпраща по-голямата част от творчеството на напредничавия композитор в забрава.

Избирайки тема за своята докторска дисертация, по препоръка на преподавателя си - проф. Пламен Джуров, Крумов решава да направи нещо много полезно за опазването на българската музикална култура - да реконструира и представи пред публика Втората симфония на Никола Атанасов, писана в периода между 1922 - 1926-а година. Манускриптът се пази в Съюза на българските композитори. След многомесечен труд и изследвания нотите са отпечатани и предоставени на Академичния симфоничен оркестър, който изпълни симфонията на 31-ви януари 2014-а г. под палката на Цветан Крумов.

Реконструираната версия на Симфония № 2 от Никола Атанасов може да бъде открита вече в библиотеката на НМА "Проф. Панчо Владигеров".

Чуйте интересни подробности в интервюто с диригента Цветан Крумов, излъчено в предаването "Алегро виваче".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14