Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Станчевски: Няма нищо по-лесно да направиш добро, няма нищо по-трудно да оцениш добро

| обновено на 10.02.14 в 11:57
Трябваха ми седем десетилетия живот, за да разбера мисълта на своя баща: „Няма нищо по-лесно да направиш добро, няма нищо по-трудно да оцениш добро”.
На родителите си дължа всичко, което бях и съм. В духовен смисъл най-вече. Възпитаха у мен, че висша ценност е да уважаваш възрастните, слабите, другите, да зачиташ достойнството им. Макар и това в днешния объркан, променящ  до крайност моралните устои свят,да носи само негативи.
Успяха почти на клетъчно равнище да ми внушат разковничето на успеха, по-точно на удовлетворението – с постоянството на водата да се осланям най-вече на собствените си криле. Ученолюбието и любовта към книгите нося от татко. Беше до крайност трудолюбив и невероятно ръкат. Дело на неговите ръце е изцяло селската ни къща в Шипково (Троянско). Прекомерната тежка работа скъси живота му и той получи на 50 години сърдечна декомпенсация, а заради тромбоемболии му ампутираха двата крака. Пет години живя, прочитайки две хилядите тома книги от библиотеката ми. Прикован на леглото, той веднъж ми сподели ощастливен: „Благодарение на твоите книги на стари години успях да обходя широкия свят...”
Разбирате за какъв силен дух става въпрос?!

9 февруари


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Явлението Йоргос Лантимос и неговият филм "Благи деяния"

Време е да се забавляваме, развихрим, да се държим странно, да ближем кръв и плът и да се разголим, защото гръцкият режисьор Йоргос Лантимос ни кани на летен лагер и приказки край огъня с новия си филм "Благи деяния". След като предизвика истински фурор с последната си впечатляваща продукция "Клети създания", режисьорът-визионер, известен с мрачните..

публикувано на 15.09.24 в 13:15
Сцена от спектакъла

Започва новият сезон на Театър София

Театър София започва сезон 2024/2025, посветен на най-доброто от театралната класика и най-любопитното от съвременния театър. Премиери, юбилейни представления, нови актьорски попълнения, много изненади и кампании очакват зрителите. Театърът тържествено ще открие новия сезон 2024/2025 в Деня на София, 17 септември, със спектакъла "Перфектни..

публикувано на 15.09.24 в 08:25

Тайните на писателския свят в психотрилъра "Обрат в сюжета" на Ралица Генчева

Ралица Генчева предизвиква любителите на заплетените загадки да тръгнат по стъпките на завладяваща мистерия с неочакван край в дебютния си роман "Обрат в сюжета". Динамичната и вълнуваща история напълно ще преобърне представата на читателите за цената на сбъднатите мечти и неизказаните истини. Успешната писателка Виктория намира убежище..

публикувано на 14.09.24 в 12:05

Гласът на Вели Чаушев е с нас

На 11 септември се навършиха 90 години от рождението на човек, който трудно може да бъде описан с няколко думи. Вели Чаушев бе преди всичко актьор, който ще бъде запомнен с ролите си в Сатиричния театър, но също и като новатор, въвел "човешкото", естествено представяне на поезията във времена, когато патосът бе норма. Гласът му ще остане завинаги в..

публикувано на 14.09.24 в 09:10

Проф. Божидар Янев: Мостовете преодоляват препятствията

Божидар Янев е професор в инженерния факултет на Колумбийския университет, Доктор хонорис кауза на Университета по архитектура, строителство и геодезия, дълги години той е преподавател и инспектор на мостове в Ню Йорк. Проф. Янев представи в София своя изложба с постери и допълнено издание на книгата си "Конструктивният поглед" във фондация "Камен..

публикувано на 14.09.24 в 08:45