Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вишеград, V4 и съвременна туристическа Eвропа

БНР Новини
Н. Пр. Андраш Клейн, посланик на Унгария у нас
Снимка: Кирчо Стоичков
Когато се каже Вишеград, винаги е важно да се поясни кой точно. В Европа има поне шест места с едно и също име:   
- Град в Босна и Херцеговина
- Крепост в България
- Връх в Сакар планина
- Село в България
- Град в Унгария
- Хълм и квартал в Прага, Чехия


Ще говорим за унгарския Вишеград, станал известен сред съвременниците като място за среща на политици и държавници  от пост-комунистическия период: Лех Валенса, Вацлав Хавел, Йожеф Антал… На 15 февруари 1991 г. те предприемат неформално обединение към европейския път за развитието на Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Вишеградската четворка често е обозначавана като групата V4.  
От историческа гледна точка, във Вишеград представители на тези страни от Централна Европа се събират по важни поводи не за първи път. През 1335 г. там се срещат трима средновековни владетели: чешкият крал Ян, полският - Казимир и унгарският Карл, всеки - с надежда, че ще открие съмишленик и съюзник срещу общия враг - династията на Хабсбургите. Историята е нещо сложно. Да хвърлим бърз поглед към някои щрихи от биографиите на тримата владетели. Цялото име на унгарския владетел Карл, всъщност е Карл Роберт Анжуйски (1288 -1348 ), неаполитански принц и крал на Унгария от Анжуйската династия. С родители, от фамилията на унгарската кралска династия Арпадите, но и от …Хабсбургите, майка му е Клеменция фон Хабсбург. Карл умира на 16 юли 1348 г. във Вишеград. Погребан е в Секешфехервар.
Казимир е същият Кажимеж III Велики, основал през 1364 г. Краковската Академия, т. е. Ягелонския Университет.  
Чешкият крал Ян Люксембургски се жени два пъти, има общо 7 деца, едно от които става познато по-късно като Карл  IV  Люксембургски, освен крал на Чехия, също Свещен римски император, титулуван крал на Бохемия, Бургундия, Италия…
Ако турист от Балканите тръгне с пътеводител в ръка из страните на Вишеградската четворка, ще трябва да научи доста имена на владетели. Техните съдби, родословия, завоевания, загуби, победи, съюзи… днес сигурно създават главоболия на много ученици. Дистанцията на времето, обаче, освен поуки, ни оставя удоволствието да обикаляме интересни места с крепости, замъци. Да слушаме удивителни, неизмислени разкази за храбри воини в железни доспехи, около които витае странният полъх на  позабравена романтика.
А какво може да предложи България на туристите от групата страни V4? Познаваме ли техните вкусове? Дали все още предпочитат да идват предимно за плаж и море или биха  преоткрили вътрешността на страната ни? Доколко имат информация за тракийската цивилизация, поклонническите маршрути, кулинарните изкушения по време на традиционните обичаи, фестивали, събори? Биха ли дошли, например, на балканджийския празник в Априлци, да дегустират печена сланинка с греяна ракия? Дали знаят, че в Историческия музей на Шумен има изложба с реплики на старинни средновековни оръжия? И с какво още Шумен и Видин предизвикват особена тръпка в сърцето на туристите от Унгария?
Да чуем извънредния и пълномощен посланик на Унгария у нас, Н. Пр. Андраш Клейн.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Илия Бешков, мъдрецът наивник

На 24 юли 1901 г. е роден един от най-забележителните творци в българската култура – художникът Илия Бешков. Художник, но и майстор на словото, и музикант, и философ; един от българите с най-разностранни таланти, както пише за него Иво Милев в своята биография за него. Аз бих добавил: мъдрец, но наивен мъдрец, тъй като дълго време отдава на..

публикувано на 24.07.24 в 17:20