Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пинкас Цукерман: Да изчезне класическата музика е равносилно на това да изчезне кислородът

Аманда Форсайт и Пинкас Цукерман
Снимка: БГНЕС


На 15 февруари за трети път в България гостува един от най-известните цигулари на нашето време - Пинкас Цукерман. С него всеки път на сцената беше и съпругата му - челистката Аманда Форсайт. 

За втори път идването на Цукерман и Форсайт бе свързано с Оркестъра на Класик ФМ радио, но сега цигуларят освен солист, беше и диригент. В първата част на концерта звуча музика от Лудвиг ван Бетовен и Макс Брух, а във втората бе изпълнението на Цигулковия концерт на Бетовен.

На пресконференция Пинкас Цукерман и Аманда Форсайт споделиха любопитната подробност, че точно гениалната творба на виенския класик е станала повод за първата им среща. Разказаха и историята на старинните си превъзходни инструменти - виолончелото Тесторе от 1699 г. и цигулката Гуарнери дел Джезу, принадлежала на прочутия Самюел Душкин.

Колкото до дирижирането, за него маестрото казва: Поех диригентската палка още на 16 години и досега не съм я изпускал, освен по невнимание. На 16-годишна възраст приех музиката изключително сериозно, защото още тогава разбрах, че това ще бъде моят житейски път. 

Чуйте още от разговора с Пинкас Цукерман и Аманда Форсайт, както и записи от концерта им в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14