Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилиана Вълчева дебютира на диригентския пулт във Варненската опера

Снимка: ТМПЦ - Варна
В предаването "Алегро виваче" с удоволствие представяме млади и талантливи български музиканти.

Вилиана Вълчева е възпитаничка на НУИ "Добри Христов" - Варна. После завършва музикалното си образование в Швейцария, където сега живее и работи. Дирижиране учи при Ралф Вайхерт - дългогодишен директор на Цюрихската опера. Вилиана е единственото момиче в класа му от седем студенти. По-късно тя е и негов асистент.

Младата диригентка вече трупа опит с оркестри в Берн, Базел, Люцерн, в Баден-Баден и Берлин (Германия), в ЮАР и др. В момента е на постоянна работа в операта в Люцерн.

Огромна смелост се изисква от една жена да застане на диригентския пулт. Първо, смелост, на второ място
, даже бих казала на първо място - много знания и компетентност. Eдин мъж, ако може нещо - жената трябва да може два пъти повече, за да се докаже - казва младата диригентка, която за първи път дирижира във Варненската опера спектакъл на "Трубадур" от Верди.

Чуйте интересни подробности в интервюто с Вилиана Вълчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14