Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строги икономии и бляскави спектакли в Израелската опера


Режим на строги икономии е обхванал Израелската опера, но той не пречи на качеството на музикалния сезон. Израелската публика е свикнала на разточителни постановки и си ги получава. Операта "Дон Паскуале" пристигна от Швейцария с костюмите и част от солистите си, а останалото е пригодено към силите на местната трупа.

Според режисьора - родения в Германия Гриша Асагаров, последната значима опера на Доницети е предизвикателство към съвременната публика, която предпочита оперите на Верди и композиторите след него. По тази причина Асагаров си е направил експеримент: първото действие е поставено със стилистиката на опера буфа, а второто - на оперета. Джорджо Суриан в ролята на Дон Паскуале успява в тази постановка да направи на практика две роли - на вдетинен самотен старец, който си гушка плюшени мечета в първата част и на гротесков съпруг рогоносец, който си отдъхва, когато научава, че все пак не е женен - във втората част. Хила Баджо като Норина, показа по-еднопосочен образ. Актрисата има глас с голям диапазон, но не особено мощен и понякога й бе трудно да надмогне оркестъра. По същия начин Алесандро Лучано в ролята на Ернесто бе в сянката на интересния образ, изграден от Джорджо Суриан.

Прекрасното хрумване на режисьора да съчетае опера буфа и операта бе добре подкрепено от декора на
Юрген Нофман и костюмите на Луиджи Прего, които показаха пъстротата на оперетна постановка като "Веселата вдовица" например. В разноцветните костюми хорът и балетът на Израелската опера доказаха, че могат да запълнят ниша: липсващия в Израел театър за оперета и мюзикъл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14