Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: Американските предложения за Украйна са неприемливи за Русия

Русия Москва Кремъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските предложения относно Украйна са неприемливи за Русия, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров. Днес той докладва на президента Владимир Путин за получен от Вашингтон документ с предложения за уреждане на кризата.

Това, което Русия не приема в американската позиция, е твърдението, че съществува конфликт между Москва и Киев. Това е заявил руският първи дипломат по време на срещата с президента Путин. Освен това концепцията на Вашингтон била формулирана на базата на свършения факт, за какъвто във Вашингтон приемат създалата се ситуация в Украйна след държавния преврат, подчертал Лавров.

Той посочил, че Москва има своите насрещни предложения, формулирани в Съвета за сигурност на Русия. Те предвиждат усилията за нормализиране да са в рамките на международното право, като се имат предвид дълбоката криза в Украйна и интересите на всички украинци без изключение. 

Руският външен министър съобщил също, че неговият американски колега Джон Кери засега отлага посещението си в  Русия в отговор на поканата двете страни да  проведат консултации по кризата в Украйна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Руските сили укрепиха позициите си на Кримския полуостров

Руските сили укрепиха позициите си на Кримския полуостров, като установиха контрол върху военна болница и ракетна база. Интерфакс съобщи, че проруски военни и руски войнци са превзели болницата в Симферопол и административния център на Крим. В..

публикувано на 10.03.14 в 15:00

Брюксел се притеснява, че няма успокояване на обстановката в Крим

Европейската комисия изрази тревога, че няма признаци за намаляване на напрежението на Кримския полуостров. Междувременно стана ясно, че може да има забавяне на преговорите между Брюксел и Москва за "Южен поток". Вместо това виждаме признаци за..

публикувано на 10.03.14 в 14:07

Барак Обама и Си Цзинпин са обсъдили Украйна

Президентът на САЩ Барак Обама е разговарял по телефона с китайския си колега Си Цзинпин вчера вечерта, засягайки темата за Украйна. Това съобщи в комюнике Белият дом, цитиран от Франс прес. Двамата ръководители изразиха взаимен интерес от..

публикувано на 10.03.14 в 17:25