Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХІV Европейски музикален фестивал в София


В календара на събитията в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019-а година силен тласък ще даде започващият Европейски музикален фестивал, в който са предвидени 17 концерта в рамките на три месеца - от 12-и март до 12-и юни 2014-а г. Форумът е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.


Това е 14-ото издание
на Европейския музикален фестивал, в което ние отново сме се опитали да направим интересна програма. Новото е, че сме включили една кръгла маса на 28-и май, която е посветена на нуждата от нова концертна зала в София, така че се радваме на партньорство в тази кръгла маса и със Столична община. Знаете, че София е кандидат за културна столица на Европа 2019-а година - ние определено знаем, че София има нужда от нова концертна зала и ако това сега не стане, няма да стане и занапред - заяви на пресконференция по повода Васил Димитров - президент на Европейския музикален фестивал.

Откриването ще бъде на 12-и март от 19.30 ч. в зала "България" с концерт на Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Лучано ди Мартино и солист - прочутия български цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази - дългогодишен концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам, обявен от критиката през 2008-а година за най-добрия симфоничен оркестър в света.

В концерта ще участва и ученичката в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - цигуларката Слава Атанасова, която получи тази възможност като награда по време на конкурса "Млади виртуози" 2013 от агенция "Кантус фирмус" - организатор на фестивала.

Изключително ми е приятно, че в концерта, в който аз ще свиря в сряда вечерта, ще свири и толкова голям български талант, който наистина заслужава да бъде показан на българската публика.(...) Фактът, че го има този фестивал и продължава да го има и в този момент в България, ни поставя на предни позиции в Европа. - сподели Веско Пантелеев-Ешкенази и припомни, че Испанска симфония от Лало е изпълнявал на българска сцена, когато е бил на 18 или 19 години.

На пресконференцията беше дискутиран и проблемът за недостойното заплащане на музикантския труд в България, както и за трудния достъп на много от концертиращите солисти и оркестри до сцената на зала "България", наемът за която не е по силите на много от тях.

Ние имаме няколко общински оркестъра. Достъпът им до зала "България" е труден. Столична община е изключена от всякакви преференции, плащаме си, общо взето, като компания и това понякога, особено за по-малките ни оркестри, е непосилно. Освен изграждането на втора зала, защото една просто не стига, стои и въпросът за достъпа до основна зала, която в момента всички искаме да ползваме - зала "България". Ние подготвихме едно голямо писмо от Столична община до Министерството на културата - крайно време е за промяна на този модел, защото той в момента вместо да помага, той притиска, ограничава възможностите за класическа симфонична музика в София. Това не е справедливо! - е становището на д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по културата.

Чуйте подробен репортаж от пресконференцията за Европейския музикален фестивал в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14