Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Един от най-новите мюзикъли, поставени на Бродуей – „Съдавайки Мери Мартин” на Стивън Коул

На 15 април в Театър „Йорк” на Off-Broadway ще се състои световната премиера на новия мюзикъл „Създавайки Мери Мартин” (в оригинал – Inventing Mary Martin) с автор и режисьор Стивън Коул. Коул е уважаван експерт в професионалните среди на емблематичния за Америка жанр – мюзикъла. Автор е на текстове, писани специално за звезди от ранга на Чита Ривера, Лорън Бакол, Матю Бродерик и Одра МакДоналд. Като сценарист на ежегодния Галаспектакъл на Drama League има шанса да работи с водещите композитори, режисьори, хореографи, продуценти и актьори на Бродуей.
Стивън Коул започва кариерата си като актьор с участия в театъра и киното, включително като танцьор в легендарния филм на Боб Фос „Ах, този джаз!”, както и в Superman, Fame и Ragtime. Започва да пише стихове, повлиян най-вече от Коул Портър, от когото заема и името си. Сред неговите оригинални мюзикъли са After the Fair, представен на Off-Broadway, акто и в Kings Head – Лондон и Village Theatre – Сиатъл; „Нощта на ловеца” – носител на Kleban Award, представен на Нюйоркския мюзикълен фестивал през 2006, „Събота вечер в Гросингер” с участието на Gavin McLeod, „Каспър” с участието на Чита Ривера, Dodsworth с участието на Хал Линдън и Дий Хоти. Създаването на Aspire – първия американски мюзикъл със световна премиера в Близкия Изток, се превърна в „Пътят към Катар!”, продуциран в Далас, на Off-Broadway, в Лондон и Единбург. Фирмата Jay Records издаде и компактдиск с музиката, изпълнена от оригиналния състав на мюзикъла. Друг мюзикъл на Стивън Коул – Time After Time с музика от Джеф Сейвър, е бил представен в Pittsburgh Playhouse.
Стивън Коул е автор на няколко книги, посветени на жанра като: Noel Coward, „Книгата за това момиче” (That Book About That Girl), „Бих могла да пея цяла нощ, историята на Марни Никсьн” (I Could Have Sung All Night, The Marni Nixon Story) и спомените на Чарлз Страус, озаглавени Put On A Happy Face. Песента „Коледна сутрин” с текст на Стивън Коул и музика на Тод Елисън, оркестрирана от Майкъл Старобин, беше наскоро изпълнена от Питсбъргския симфоничен оркестър и е лицензирана от Rodgers and Hammerstein Organization. Коул е носител на пет награди на Театралната лига в Далас за мюзикъла After the Fair; наградата на Dallas-Ft. Worth Drama Critics за „Пътят към Катар!”; наградата на името на Edward Kleban за „Нощта на ловеца” и Gilman-Gonzales Falla Commendation за музикален театър. За раждането на нови Американски мюзикъли, процесът на създаването им и факторите, влияещи върху пътя на едно шоу до сцените на Бродуей, ще научите повече от интервюто със Стивън Коул – театрал, роден и израснал в Ню Йорк, но с Източно-европейски корени.
                                                                                                                        Кореспонденция на Искрица Огнянова от Ню Йорк

петък, 28 март

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Музикамерон“ – нови пътища за камерната музика

Един нов и обещаващ проект изгрява на българския музикален небосклон. Това е сдружението за камерна музика „МузиКамерОн“ , основано от трима ярко изявени в своята област български изпълнители: виолистът Румен Цветков, виолончелистът Атанас Кръстев и пианистката Виктория Василенко. Основната идейна художествена концепция на тримата музиканти и..

публикувано на 18.09.21 в 12:15
Марио Диаз

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ и на 18.09 в София в зала „България“ ще завърши майсторският клас на преподавателя в „Моцартеума“ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен пристигнаха млади певци от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия...

публикувано на 17.09.21 в 09:41
Мария Принц и Карл-Хайнц Шютц

Обичате ли Брамс?

Това заглавие от романа на Франсоаз Саган е традиционно да бъде използвано, когато става дума за музиката на Йоханес Брамс. Ще го сторя и аз, защото хората, с които разговарям са негови страстни почитатели и то от много години. Това са флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистката Мария Принц, които записаха и издадоха за „Наксос“ сонатите за кларинет и..

публикувано на 16.09.21 в 18:15
Адриан Прабава

Адриан Прабава отново дирижира в София

Първото гостуване на германо-индонезийския диригент в София е през 2016 година, когато представя със Софийската филхармония Четири скици за голям оркестър на Димитър Ненов, цигулковия концерт на Александър Глазунов със солист Тацуки Нарита и Симфония №4 на Густав Малер, а концертът е част от цикъла „Да вкусим небесните радости“. След година отново е..

публикувано на 16.09.21 в 16:05

Новият сезон на Благоевградската опера

Този сезон е юбилеен за театъра в Благоевград. Камерната опера навърши 50 години. Началото на специално общество ангажирано с поставянето само на камерни опери е поставено през 1972 г. по идея на Пламен Карталов, който става негов директор, главен художествен ръководител и режисьор. Първата постановка е „Любов и хитрост“ на Хайдн. Сред..

публикувано на 16.09.21 в 12:15