Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Великата спирала“: Дарвин и еволюцията

| обновено на 09.04.14 в 11:21 { include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Макет на кораба „Бийгъл” в дома на Чарлз Дарвин, с който той обикаля света през 1831-1835 година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Как на практика Чарлз Дарвин стига до своята теория за еволюцията и защо пътуването на кораба „Бигъл” до Галапагоските острови се оказва решаващо за раждането на тази теория? Има ли реални основания, които да доказват твърдението, което превръща Алфред Уолъс, вместо Дарвин, в баща на еволюционната теория?
Появяват ли се нови доказателства в областта на биологията, антропологията и палеонтологията за тази теория в наши дни, в това число свързани и със селекцията на различни породи домашни животни през вековете?
Отговорите: от зоолозите Тихомир Стефанов, Стоян Лазаров и Асен Игнатов, както и от ветеринарния лекар Тома Щилянов.

8 април

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На кого пречи споделената градина за Дружба

Ако четете проекти и визии за развитието на София, сигурно ще попаднете на идеята за развитие на градското градинарство. Градското градинарство е утвърден, полезен за обществото и градската среда модел, който се прилага в цяла Европа. Облагородяването на пустеещи кътчета в града и превръщането им в градина създава среда, в която всеки е приет..

публикувано на 27.11.21 в 08:20

Подривният чар на свободното време

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише: „Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време..

публикувано на 26.11.21 в 08:45

Излезе книгата „Българските азбуки“

Научната истина за предглаголическата писмена култура по нашите земи, за създаването на глаголицата и кирилицата и българската принадлежност на първия славянски писмен език, за култа към светите Кирил и Методий в православния и католическия свят и решаващата роля на българската държава за съхраняването и развитието на делото им, предадена в ясен,..

публикувано на 26.11.21 в 08:20

Личните имена като знак за културна идентичност

Личното име е „етикетът“, който носим цял живот и с който се обозначаваме пред останалите. Имената, които избираме за децата си, са резултат и свидетелство за родовата и националната ни принадлежност, религията, обществените норми и личните ни предпочитания. Кой от тези фактори преобладава в избора на благоевградчани в началото на ХХI век,..

публикувано на 25.11.21 в 12:56

Историци и „историци“

Историята в последно време се превърна културно пространство, в което се разгарят всякакви битки – интелектуални, академични, националистически, политически даже. Все едно сме преки свидетели на казаното от Джордж Оруел в „1984“: „Който владее миналото, владее бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото“. Сраженията за миналото са сражения за..

публикувано на 24.11.21 в 17:05