Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отказва да въре наследство на внуците на Златю Бояджиев

Наследниците на Златю Бояджиев не успяха да получат 5 картини на големия български художник, въпреки решението на Върховния касационен съд в тяхна полза. Ръководителите на Градската художествена галерия в Пловдив, на Института  "Старинен Пловдив" и юристите на Общината заявиха, че едва вчера са получили уведомителното писмо и настояват предаването на платната да стане с изпълнителен лист, в присъствието на съдия изпълнител. Чака се становище и на Министерството на културата.

Началото на съдебния спор датира от далечната 1992 година.  Днес внуците на Златю Бояджиев - Цена и Златин, дошли да получат в законовия срок картините „Баташкото клане”, „Обяд на моето семейство”, „Кукери” „Мъж на колене” и „Разстрел",  бяха посрещнати с категоричен отказ. Отсъстваше Албена Соколова - също е наследник,  която не е в Пловдив. Двамата нарекоха това „издевателство”.

За тези картини министърът на културата е констатирал при проверка, че нямат никакви документи. Върховният касационен съд е констатирал, че те са били на гостуване и ние трябва да си ги получим. Баща ми не дочака да ги види.

Нечистоплътност - така да го кажа. Това са хора, които са художници. Които би трябвало да имат отношение към личността Златю Бояджиев. И по този начин, по който се държат, те показват едно неуважение към него и към цялото семейство, което ние не го заслужаваме.

Директорът на Градската художествена галерия - Пловдив - Красимир Линков:

Не може вчера да има уведомително писмо и днеска ние веднага да предаваме картините, първо. И второ, не може двама наследника да идват, при положение, че са трима и да вземат наследство за трима души. Съдия-изпълнителят ще има тази задача да ги събере, те да могат да си уредят документите.

Адвокат Теодора Филипова заяви, че не се налага присъствието и на тримата наследници, за да бъдат предадени  картините.

Няма никаква законова пречка те да върнат въз основа на това решение, което ние го носим с мокър печат от ВКС. Влязло е в сила от 8 май.

Предстоящата процедура, за която настоява Община Пловдив ще отнеме минимум две седмици и единствено ще натовари финансово бюджета, защото трябва да се плащат допълнителни такси, а те съвсем не са малки, категорична е Теодора Филипова .



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14