Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При огромен интерес премина юбилейното 10-о издание на европейската Нощ на музеите в София

При огромен интерес премина юбилейното 10-о издание на европейската Нощ на музеите в София. В столицата врати отвориха около 50 музеи и галерии. Градският транспорт работеше с удължено работно време до един часа през нощта, а ретро трамвай беше част от атракциите. Малко след 17 часа започнаха да прииждат посетителите в Националния исторически музей.

Една от най-интересните изложби беше в Националния археологически музей и в нея се представиха детски играчки, намерени при археологически разкопки. Кураторът на изложбата Наталия Иванова сподели:

Повечето играчки, които са съществували тогава, съществуват и днес, но материалът е различен. Куклите са били направени от теракота, дърво, плат. Децата са играли с топки, направени от плат, кончета на колелца с въженце за дърпане, също направени от теракота. Децата са играли с обръч, дървен или метален, имали са дрънкалки, отново от теракота, във формата на някакво животно, например петле или кученце.

Инициативата "Нощ на музеите" се организира от френския културен институт и е част от програмата за кандидатстване на София за европейска столица на културата през 2019 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14