Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Етерично-маслени култури”: Извличане на етерични масла

| обновено на 12.05.16 в 14:20 БНР Новини
Снимка: iremk.net

Откриването на дестилацията дължим на древните алхимици в Китай, Египет и Гърция, които най-вероятно независимо едни от други открили този важен и сега процес. Благодарение на него става възможно и получаването на розова вода. В най-стари времена го постигали чрез единична дестилация.
„Българският розопроизводител използвал двойната дестилация за добиване на розова вода и на розово масло. Метод, който той познавал отдавна при варенето на ракия. Много изследователи твърдят, че двойната дестилация е дело на производители от други страни на Европа. Проучването на арабски източници, обаче, показва, че в тях няма данни за използването на двойна дестилация”. Твърдение на историка Косьо Зарев в книгата му „Българското розопроизводство и традиционната култура”.
В нея той отбелязва още: „Минималното количество розово масло, което се получавало, се продавало на араби и индуси. Но в края на осемнадесети и началото на деветнадесети век то започнало да се търси в големи количества на европейските пазари от парфюмерийните къщи. И тогава двойната дестилация, която използвал българският розопроизводител, довела до утвърждаването на българското розово масло като ненадминато по количество и качество”.
Доктор Косьо Зарев е създател на Музея на розата в град Казанлък, разположен на територията на Института по розата и етерично-маслените култури. Сред ценните експонати там са и стари медни казани за варене на розовия цвят и за получаване на розова вода и розово масло. За историята на розоваренето и за методите на извличане на маслата от етерично-маслените култури разказват специалистите от института доктор Ана Добрева, инженер Айша Хайрол и асистент Веселина Баджелова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Носител на наградата

Еврика! Успешни българи: д-р Мария Аргирова

Мария Аргирова.  Тя е млад учен с дълга професионална биография. Мечтае да стане археолог, но се запалва по химията. Д-р Мария Аргирова съвсем наскоро получи наградата "Еврика" за постижения в науката, но преди това е носител на съвместната награда на фондация "Еврика" и Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационния си труд...

публикувано на 17.02.25 в 17:00
Александър Александров

Медици от "резерва"

В поредното съботно издание "За здравето" използвахме много военни термини, но говорихме по важни теми, може би най-болезнените за родната здравна система – липсата на лекари и сестри, обезлюдените лекарски кабинети по селата, в училища и детски градини, общественото безпокойство за това кой ще ни лекува в бъдеще? Всички сюжети аргументирахме..

публикувано на 17.02.25 в 15:51
Яна Данаилова

Храната е субстрат на здравето или болестта

Яна Данаилова е докторант по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и председател на Сдружението на нутриционистите в България, професионален член на Американската асоциация по хранене ( ANA ). Обучението ѝ в България е допълнено от редица специализации в чуждестранни образователни институции и..

публикувано на 17.02.25 в 14:15
Дългоопашат синигер

Мисия, дейности и постижения на Българското дружество за защита на птиците

В рубриката на "Нашият ден", в която гостуват зелените новатори на България, говори Стойчо Стоев , директор "Природозащита" към Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Гостът разказва за провежданите от БДЗП курсове за разпознаване на птици : " Важна част от нашата работа и мисия е да запознаем хората с птиците и да ги привлечем..

публикувано на 17.02.25 в 09:22
д-р Мария Аргирова

Български учени работят върху нови съединения за борба с рака

В края на месец януари бяха връчени наградите "Еврика" за тридесет и пети пореден път. Те се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Носител..

публикувано на 17.02.25 в 08:25