Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба, посветена на Добри Желязков - Фабрикаджията, е подредена в Сливен

Снимка: община Сливен

Изложбата "Добри Желязков - Фабрикаджията - първият български предприемач" може да се види в центъра на Сливен. Експозицията, подредена наоткрито пред Дома на техниката, е част от проявите, включени в националното честване на 180 години от създаването на първата текстилна фабрика на Балканите.

В 10 платна изложбата "Добри Желязков - Фабрикаджията - първият български предприемач" разказва за възникването на текстилната индустрия в България. Тя ще остане подредена цяло лято, за да запознава гражданите и гостите на града с положеното в Сливен начало на текстилното производство. Фотосите представят първите станове, най-старият - от 1733-та година. Между тях е копие на Султанския ферман от 1836-а година, който разрешава на Добри Желязков да открие първата текстилна фабрика в Османската империя. Изложбата показва родословното дърво на Добри Желязков и фотоси от Държавната сукнена фабрика. В Инициативния комитет за честването "180 години българска индустрия" са представители на министерствата на икономиката и културата, Българската академия на науките, Българската стопанска камара и Търговско-промишлената палата, Националния политехнически музей, Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", научни, образователни, културни институции, текстилни фирми и синдикати. На родната къща на Фабрикаджията в Сливен откриха паметна плоча, наградиха изследователи и продължители на неговото дело.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14