Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мичо Димитров: Искам да градя усещане за красота у младите хора

Мичо Димитров - Музикант на годината 2013
Снимка: Булфото

Известният български цигулар Мичо Димитров признава, че наградата "Музикант на годината" 2013, която му бе връчена като победител в националната анкета на предаването "Алегро виваче" на Програма "Хоризонт", е втората в кариерата му за 30 години. За него гласуваха най-голям брой слушатели и така той стана 23-тият носител на отличието. Галаконцертът се проведе на 5 юни в зала 6 на НДК.


Мичо Димитров работи в продължение на 26 години като концертмайстор на Радио-филхармоничния оркестър в Хилверсум, Холандия, но никога не е губил връзка с родната публика и особено с любимия му Пловдив. През последните години освен концерти, цигуларят дава и майсторски класове. През 2013-а той направи и две самостоятелни изложби със свои картини. А започва да рисува през 2012 година.

Сега, след като прие приза "Музикант на годината" 2013, Мичо Димитров откри изложба под мотото "Цветове и звуци" в Мраморното фоайе пред Първо студио на БНР, а му предстои концерт и изложба в рамките на юбилейното 50-о издание на Фестивала на камерната музика в Пловдив на 21 юни в камерната зала на Драматичния театър.

Чуйте интервюто с Мичо Димитров за емоциите от наградите и срещите с публиката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14