Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първата българска опера - "Сиромахкиня" от Емануил Манолов

| обновено на 07.07.14 в 14:05

Два клавирни шедьовъра са включени в тази програма: Първият клавирен концерт на Веселин Стоянов - творба с пищна романтична наситеност на соловата и оркестровата партии. Солист е авторът, съпроводен от Софийската филхармония под диригентството на Саша Попов, запис от 1955 г. Втората клавирна творба е цикълът "Пролетни приумици" от Любомир Пипков. Изграден е от 16 миниатюри, завършени картини. Ще слушаме Марта Деянова, на която произведението е посветено: сред немногобройните изпълнители, които са посягали към този прелестен музикален свят, нейното изпълнение си остава единствено с изключителния усет за спецификата на рисунъка, финеса на Пипковата музика, с темперамента и с особеното клавирно докосване, сякаш само с мисъл...
И едно незаслужено пренебрегвано произведение - първата българска опера - "Сиромахкиня" от Емануил Манолов, написана (и незавършена) в 1900 г. Операта изобилства с интонации от италиански опери и от градския романс и това, очевидно, е реверанс към все още неподготвената българска публика. От друга страна тя има модерна за тогава драматургия, която не почива върху романтичното оперно клише - любовна драма. В основата на сюжета е едноименната Вазова балада. Записът на операта (1995 г.) е резултат на един музикантски подвиг на композитора Велислав Заимов: той реставрира силно повредената партитура като възсановява и преоркестрира "бели" петна - с респект към авторовия стил.

В записа участват солистите Соня Маринова - Сиромахкинята, Иван Бенчев – Главатар на разбойниците, Николай Биков - Хазяин, Марио Христов – Разбойник, гост, Маргарита Цочева - Гостенка, Фани Павлова – г-жа Иванова, смесен хор и Симфоничният оркестър на БНР, диригент Андрей Андреев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселина Кацарова и Калуди Калудов

Кацарова и Калудов със специална мисия на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

Големите български певци и артисти Веселина Кацарова и Калуди Калудов са главни герои в първата част на "Неделния следобед" на 3 декември. В един от най-красивите и вдъхновяващи градове на България, града на липите, поетите и изкуствата – Стара Загора, в момента е в разгара си знаменитият Фестивал на оперното и балетно изкуство, който има вече над..

публикувано на 04.12.23 в 08:15
Рафаел Гуалаци

Залезът като изживяване

"Джаз+Дуенде" на  4 декември  е поредният микс между фестивални прояви, трибюти към големи имена и неочаквани срещи с две ярки индивидуалности. Началото е с по-голямата част от концерта на Ана-Карла Маса от нормандския фестивал "Джаз под ябълковите дървета“, откъдето миналия път чухме само едно парче. След нея е сънародникът ѝ, пианистът Харолд..

публикувано на 03.12.23 в 11:05

Ромео Кастелучи и Ален Алтиноглу с нова постановка на величествената Вагнерова тетралогия в Брюксел

Монументалната тетралогия "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер се завърна в афиша на театър "Ла Моне" след повече от 30 години. Основата на мащабния проект е артистичното сътрудничество на музикалния директор на театъра Ален Алтиноглу и италианския режисьор-новатор Ромео Кастелучи. През настоящия сезон публиката ще види "Рейнско злато" и..

публикувано на 03.12.23 в 08:20

Любомир Денев-син за предстоящи събития под негово диригентство

Концертите под надслов "Рамо до рамо" в зала "България", се превърнаха в традиция за Филхармония "Пионер" и Софийската филхармония. На 3 декември двата състава излизат заедно на една сцена. "Това, което предлагаме, според мен е една много интересна програма. Ще започна от там, че наш солист е Стоимен Пеев. Той ще изпълни едно малко позабравено..

публикувано на 02.12.23 в 10:55

Ролите на Мария Калас

На втори декември музикалният свят отбелязва вековния юбилей на една от най-ярките звезди в оперния театър на отминалото столетие. Прилягаха ѝ, както на никоя друга определенията Primadonna assoluta и най-вече La Divina – Божествената! И все пак маестро Карло Мария Джулини твърди, че Калас има изключително труден артистичен живот: "Получи много повече..

публикувано на 02.12.23 в 08:05