Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първата българска опера - "Сиромахкиня" от Емануил Манолов

| обновено на 07.07.14 в 14:05

Два клавирни шедьовъра са включени в тази програма: Първият клавирен концерт на Веселин Стоянов - творба с пищна романтична наситеност на соловата и оркестровата партии. Солист е авторът, съпроводен от Софийската филхармония под диригентството на Саша Попов, запис от 1955 г. Втората клавирна творба е цикълът "Пролетни приумици" от Любомир Пипков. Изграден е от 16 миниатюри, завършени картини. Ще слушаме Марта Деянова, на която произведението е посветено: сред немногобройните изпълнители, които са посягали към този прелестен музикален свят, нейното изпълнение си остава единствено с изключителния усет за спецификата на рисунъка, финеса на Пипковата музика, с темперамента и с особеното клавирно докосване, сякаш само с мисъл...
И едно незаслужено пренебрегвано произведение - първата българска опера - "Сиромахкиня" от Емануил Манолов, написана (и незавършена) в 1900 г. Операта изобилства с интонации от италиански опери и от градския романс и това, очевидно, е реверанс към все още неподготвената българска публика. От друга страна тя има модерна за тогава драматургия, която не почива върху романтичното оперно клише - любовна драма. В основата на сюжета е едноименната Вазова балада. Записът на операта (1995 г.) е резултат на един музикантски подвиг на композитора Велислав Заимов: той реставрира силно повредената партитура като възсановява и преоркестрира "бели" петна - с респект към авторовия стил.

В записа участват солистите Соня Маринова - Сиромахкинята, Иван Бенчев – Главатар на разбойниците, Николай Биков - Хазяин, Марио Христов – Разбойник, гост, Маргарита Цочева - Гостенка, Фани Павлова – г-жа Иванова, смесен хор и Симфоничният оркестър на БНР, диригент Андрей Андреев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.