Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив в заключителния етап за „Европейска столица на културата 2019”

Снимка: БТА

Пловдив предаде в Министерството на Културата апликационната книга, с която градът ще участва в заключителния етап от надпреварата  „Европейска столица на културата 2019”.

От днес пловдивчани могат да се запознаят с обобщения вариант на концепцията в Интернет. Тя съдържа  60 проекта, които се предвижда да бъдат осъществени в партньорство с над 100 партньорски организации от  35 държави.

Като припомни, че Пловдив се представи добре още при предишното разглеждане на кандидатурите и продължава състезанието в конкуренция със София, Варна и Велико Търново, заместник-кметът на града Стефан Стоянов определи изработената от фондацията Пловдив-2019-та година концепция, като балансирана, много добра и подплатена с любопитна програма.

Интересен е подходът, който възприехме още преди почти три години - да анализираме какви са силните и слабите ни страни, да акцентираме на слабите, как можем да ги разрешим. Това е в няколко аспекта - както с интеграцията на ромите и на малцинствените групи, така и ако щете с изнасянето на културно съдържание в Европа. Развиването на нови, млади публики, нови културни формати, въобще принципи на работа, които тепърва предстои да бъдат утвърждавани, както в Пловдив, така и в страната. Нашите програми, нашите идеи имат разпознаваемост. Подкрепата, която получихме от пловдивската общественост изигра изключителна роля и даде много голяма част от съдържанието на книгата.

13-членното жури ще посети Пловдив в края на август, а на 5-ти септември ще стане ясно кой от кандидатстващите български градове ще спечели титлата.

Статутът Европейска столица на културата 2019-та година ще имат един български град и един италиански.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14