Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвориха за посетители Гробницата на Хонорий пред базиликата "Света София"

Снимка: БГНЕС
320 хиляди лева от бюджета на Столичната община са инвестирани за разкопките, реставрацията и консервацията на комплекса при Гробницата на Хонорий пред базиликата "Света София". Той е бил епископ, един от водачите на местната християнска общност през IV век. Смята се, че е участвал в Сердикийския събор.

Гробницата е открита през 1989 година и е единствената у нас със запазено името на погребания. От днес е отворена за посетители, информира кметът на столицата Йорданка Фандъкова:

След откриването на подземния археологически музей продължихме работа и днес отваряме за посещение този уникален обект - "Гробницата на Хонорий", който става част от подземния археологически музей. Посетителите с един билет могат да посетят както музея, така и гробницата. Предстои следващият етап. Кандидатстваме в Министерство на културата да се направи сеизмично укрепване на църквата "Света София" и заедно с това да се продължат разкопките тук - площадът, който свърза църквата с гробницата на Хонорий. Очаква се да се разкрият нови гробници и разбира се, да продължим и с последния етап, който да бъде свързване на подземния археологически музей с гробницата на Хонорий чрез тунел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14