Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17-и септември – празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, както и майка им – света София

Снимка"На този ден се почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 година по време на управлението на римския император Адриан. Благочестивата християнка на име София живее в края на I и началото на II век в Рим. Като жена и майка тя напълно оправдава името си, което означава "премъдрост". София има три дъщери, които носят имената на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов.  Четирите жени не скриват своята вяра в Христа, по това време забранена и я изповядват открито.  Научавайки, че семейството сe кланя на християнския Бог, император Адриан (117 - 138) поискал да се откажат от него. Когато майката с трите си дъщери не се подчинила на желанието му, той подложил децата на мъчения. Момичетата (Вяра - на 12 години, Надежда - на 10 и Любов - на 9 години) обаче останали непреклонни и с радост посрещнали своя нещастен край. Майката е принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си, след което императорът й разрешил да вземе телата им и да ги погребе с почести на висок хълм извън града. Три дни тя се молила на гроба на дъщерите си и накрая предала душата си на Господа, убедена че отива при тях.  От 777 г. мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов са в Елзас, Франция.
Българският народ почита този празник предимно като църковен и не спазва никакви обреди и забрани, но изпитва особена почит към деня, в който са загинали трите мъченици за Христовата вяра.  Голям празник е за столицата ни София, където всяка година се провеждат тържествени чествания. Избран е точно този ден, заради името на майката София, обявена за мъченица, а правило е името й да се споменава при всяка църковна служба заедно с тези на дъщерите й.
Именници на този ден са: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София.



ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2024

1 август Свири Симфоничният оркестър на Хърватското радио и телевизия с диригент Енрико Диндо. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Концерт за виолончело в ми минор, оп. 85. Солист: Асиер Поло (виолончело). 3.31 часа – Гаспар Касадо ((1897-1966)), Прелюд – фантазия из Сюита за виолончело. Изпълнява Асиер Поло (виолончело). 3.36 часа – Роберт Шуман..

публикувано на 31.07.24 в 08:20

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24