Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Кристофър Хогууд - един от пионерите изследователи на старинната музика

Кристофър Хогууд
Снимка: hogwood.org

На 73-годишна възраст, след дълго боледуване, почина диригентът Кристофър Хогууд. Английският маестро беше сред най-уважаваните световни капацитети в областта на барока, създател на няколко ансамбъла през годините, включително и съосновател заедно със сър Невил Маринър на прочутата Академия St Martin in the Fields.

През 1973 година Кристофър Хогууд възражда Академията за старинна музика - един от най-успешните ансамбли в съвременната история за изпълнения на барокова музика с инструменти от епохата. С него свързваме името на диригента и музиколог и до днес. Той бе една от най-влиятелните фигури в областта на исторически информираните практики, същевременно уважаван интерпретатор на музиката на ХХ век, особено от нео-класическия стил.

Повече от 200 са записите на Кристофър Хогууд с Академията за старинна музика за DECCA, донесли им множество награди. Смъртта на диригента е огромна загуба за световната музикална култура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14