Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитровден – „Дойде ли Димитър идва и снегът”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври имен ден имат всички носещи неговото име: Димитър, Димитрина, Драган, Димо, Димка, Митко, Митре и сродни на тях.
Димитрий Мироточиви Солунски бил градоначалник на Солун по времето на император Диоклетиан. Императорът не знаел, че той е таен християнин и му наредил да убие всички поклонници на новата вяра. Вместо това , градоначалникът увещавал вярващите да бъдат непреклонни пред езичниците. Димитрий бил арестуван заради това си дело и бил приканен да се откаже от новата си вяра, а след като не се съгласил бил хвърлен в тъмница. Преди да получи присъда, обаче, в килията му влезли войници и го убили по време на молитва.
Това се случило но 26 октомври 306 година.
Най-рано култ е установен към светеца в Солун през V век. След няколко неуспешни нападения над града от славяни и авари, защитниците повярвали че са устояли заради покровителството на св. Димитър. През XIII век св. Димитър е обявен за закрилник на Асеновци. Най-често свети Димитър е изобразен на кон, убиващ Лий – символ на неверника антихрист.
СнимкаБългарско народно предание, представя свети Димитър като брат близнак на свети Георги. Приживе те се разделили, тръгвайки по света в различни посоки. Преди да тръгнат Георги казал на Димитър, че ако види от стряха кръв да капе, то значи е умрял. Минало време и това се случило. Димитър веднага тръгнал към Георгиевата страна на света където заварил страховита ламя, която вече била убила Георги. Притиснал Димитър ламята и поискал тя да му даде душата на Георги. Неспособна да победи светеца тя му дала каквото искал. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Разделили годината по братски – за свети Георги лятото, а за свети Димитър – зимата.
За това според народните вярвания денят на светеца бележи началото на зимния период в годишния календарен цикъл. Св. Димитър като покровител на зимата, студа и снега язди червен кон, разтърсва дълга бяла брада, а от нея се сипе сняг. Като предвестник на мрака той се свързва и с мъртвите. В събота преди празника се посещават гробовете на близките хора, за да бъдат почистени. Преливат се с вино и се раздава хляб и варено жито.
Българският Димитровден е сред най-жизнерадостните есенни празници. В този ден овчарите се прибират със спечеленото по домовете. По този повод се организира голям събор, коли се курбан за здраве. Нарежда се пищна трапеза, за която жените приготвят курбан от овнешко месо или гювеч с овнешко, яхния от пиле, пита с ябълки, печени ябълки или тиква, рачел, пестил от сини сливи, варена царевица. Веселбата продължава до полунощ, когато врачки и баячки гадаят по луната, кога ще се завърне пролетта, дали ще е щастлива и берекетлия.
Да е честит празника на всички именници. Бъдете здрави, живи и благословени!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05