Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деси Добрева триумфира на фестивала "Еврофест" в Скопие

На 25-r октомври в "Дома на aрмията" в столицата на Македония - Скопие, се проведе XVIII Международен музикален фестивал "Еврофест 2014". Това е единственият международен фестивал в Македония за популярни песни, чиято идея е да произвежда хитове, събирайки ежегодно победители от европейски музикални конкурси. Тази година в изданието участваха победители от международни музикални фестивали от Словения, Сърбия, Босна и Херцеговина, Азербайджан, Грузия, България, Македония. В конкурсната програма България беше представена от Деси Добрева и млaдия попизпълнител Стелко. Деси изпълни популярната балканска песен "Едерлези", с която показа изключителния си професионализъм, интерпретаторски талант и магнетично присъствие на сцената. Още с първото си изпълнение Деси Добрева доказа, че е фаворит в конкурса, а във втората част от музикалното състезание тя изпя авторската си композиция "StronG" и затвърди убеждението и на публиката и на журито, че Деси Добрева е претендентът за Гран при. Другият представител на България - младият изпълнител Стелко също бе отличен с награда. Директорът и създател на международния фестивал "Еврофест" - г-н Костадин Костадиновски сподели, че наградите са попаднали в правилните ръце - Гран при за представителката на Сърбия - Йелена Вукоевич и Гран при за Деси Добрева.

С изключителния си магнетизъм, не за първи път Деси плени публиката, доказвайки че е един oт най-добрите български гласове, които достойно представят и могат да бъдат емблема на България по света. Бил съм с Деси на много международни конкурси – Китай, Турция, Молдова, Малта, Чехия, Беларус, Литва, където тя винаги е докaзвала своя талант. Затова  нейното Гран-При и в Скопие беше напълнo заслужено, заедно с аплодисментите на публиката. Стелко се оказа един от перспективните млади гласове, печелейки II награда - сподели Доно Цветков, председател на международното жури. Според директора на "Еврофест"- г-н  Костадиновски, Деси Добрева е оставила най-силно впечатление с изпълненията си: Тя е фантастична, уникална, един прекрасен глас, изключително сценично присъствие, наистина беше фаворитът и наградата Гран при отиде при нея напълно заслужено. През 2013-а г.  г-н Костадин Костадиновски получи грамота от Министерството на културата на България за популяризиране на българската култура в Македония и на македонската култура в България. Той е създател на пет фестивала, в които са участвали над 60 изявени български изпълнители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14