Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на спектакъла "Щъркели на кръстопът” в Ямболския драматичен театър

В Ямболския драматичен театър тази вечер е премиерата на спектакъла "Щъркели на кръстопът" по пиесата на Никола Русев "Писмата". Адаптацията и постановката са на популярния ни актьор и преподавател в НАТФИЗ проф. Атанас Атанасов

След екранизацията на пиесата на Никола Русев във филма "Щурец в ухото" професорът от НАТФИЗ Атанас Атанасов поставя драматургичния текст за първи път на сцена, адаптирайки го с днешното време, но със същия наш роден българин в него.

Пиесата е с типично българското си чувство за хумор, с типично българските нашенски проблеми, с типичните характери на истинския българин, с онази народопсихология, която, независимо къде живееш, в малък град, в село, в махала някъде в планината, или в столицата, в големите градове, всъщност ние я носим със себе си. Всичко добро, всичко лошо, което в крайна сметка ние, като нация, като етнос, като манталитет, притежаваме.

Героите прекосяват 4 сезона, в очакване на щъркелите, за да чуят своя щурец в ухото. Театралният разказ протича почти като в "Очакване на Годо", за да разкаже по човешки топло и прочувствено няколко истории на кръстопътя на надеждите, мечтите и живота. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14