Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Природни резервати в България”

Природен парк „Сините камъни”

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Орхидея анакамптис пирамидалис в Природен парк „Сините камъни”
Снимка: архив на парка

Лека полека синевата на небето се влива в скалния масив край Сливен и привечер градът се потапя в приказно вълшебство. Сякаш косите на Синята фея забулват склоновете на Стара планина. Тайнството си има научно обяснение, разбира се. Причината е в геоложкия състав на скалите - кварцпорфир, образуван в продължение на хилядолетия. Неговото находище е едно от най-големите в Европа. Промяната на светлината и температурата влияят на камъка и му придават тази чудна окраска. В природен парк „Сините камъни” се срещат и други интересни скални образувания от пясъчници, варовик, едрозърнест гранит. Най-високият връх в парка, връх „Българка”, се издига върху едрозърнест гранит. Тази разнообразна структура на планината е позволила на ерозионните сили да оформят още редица други върхове, огромни отвесни пропасти, пещери и долини. Чудо на природата, сравнявано още преди столетия с Алпите, затова „Сините камъни” са известни още като „Сливенските Алпи”.
Макар и малък, природният парк е известен със своето богато видово разнообразие. Двата склона на Стара планина – север и южен - са коренно различни. Единият е скалист, а другият е царство на множество растения. Тук виреят 108 вида с национален и международен статут на защита.Скалите също не са безжизнени – през топлите и влажни месеци те са покрити с разноцветни килими от мъхове, лишеи и дребни цветя с ярки цветове. Белег за чиста природа. По голяма част от територията на парка е покрита със смесени широколистни гори. Характерни за района са формациите от мизийски бук, който е под закрилата на закона в резерват „Кутелка” - част от природен парк „Сините камъни”.
За тях и за останалите богатства на природен парк „Сините камъни” разказват експертите Радослава Алексиева, Надя Гетова и Ивелина Николова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25
Анна-Мария Етова, учител в ЧСУ „Св. Георги“, София

Обучението – не просто присъствено, а и смислено

В тревоги и притеснения как ще започне учебната година в условията на пандемия като че ли оставихме на заден план разговора за това, какво и как се преподава и учи в средното ни училище. А той е важен не само днес и за нас, но и за бъдещето на децата ни и на държавата, в която бихме искали те да живеят щастливи и реализирани. Дали ще е присъствено..

публикувано на 15.09.21 в 14:37

Еврика! Успешни българи: Свилен Попов

Младеж със завидна свобода в изказа и невероятно пространствено мислене – това е впечатлението, което създава у събеседника си Свилен Попов. Той е носител на една от стипендиите за постижения в овладяването на изчислителната математика и математическото моделиране на името на акад. Благовест Сендов, които фондация „Еврика“ връчи в края на миналата..

публикувано на 13.09.21 в 17:05

Творческо писане за деца от 7 до 17 години

Как творческият импулс, присъщ на всяко дете, да бъде поощрен, развит и насочен към личностно израстване, самостоятелно мислене, свобода за изразяване и общуване, а защо не и към професионална кариера. Формулата, която от години прилага и развива Светослав Томов, е творческо писане. Самият той има дълга история с писането като сценарист на..

публикувано на 13.09.21 в 14:48