Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Един цял нов инструментален свят – светът на Даниел Трингов и Сифей Уен

БНР Новини

Хвала на нейната впечатляващата виртуозност и музикалност – твърдят критиците и почитателите на Сифей Уен.
Родом от Шанхай, Китай, Сифей Уен живее от 13-годишна в САЩ. Музикалните си постижения дължи на известената музикална педагожка, професора по виолончело Елеонор Шоенфелд. Сифей Уен е носител на много международни отличия. Нейният опит като концертен изпълнител, оркестров солист и камерен музикант включва редица изяви – като тази в международната телевизионна програма „Часът на властта”. Имала е участия в радио и телевизионни предавания. Свирила е на фестивала „Сан Мигел де Аленде” в Мексико и е била солист на оркестрите Foundation Debut и Thornton School of Music. Зрялото й и енергично музициране, заедно с красивия, наситен и топъл тон е накарало музикалните критици да я нарекат: Най-талантливият и обещаващ виолончелист, който сме слушали от години насам.
Даниел започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст. През 1985 г. продължава образованието си в НУМСИ „Христина Морфова“, гр. Стара Загора. Три години по-късно е приет в НМУ „Любомир Пипков”, гр. София, в класа на знаменития български цигулар, преподавател и композитор проф. Петър Христосков. След дипломирането си през 1991 г., Даниел Трингов е приет в НМА „Панчо Владигеров” в София, където учи цигулка при проф. Елисавета Казакова. От 1991 до 1995 г. е в състава на Нов симфоничен оркестър, а от 1995 до 1999 г. свири първа цигулка в Theatro Lyrico de Europe – оперен оркестър, често концертиращ в България, Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия и други страни.
Даниел завършва този свой творчески период, концертирайки с камерни формации, и изнасяйки солови рецитали из цяла България. Тогава записва и два компактдиска, които включват класически произведения за цигулка и пиано и негови аранжименти и транскрипции.
През септември 2002 г. Даниел Трингов печели пълна стипендия по цигулка в Университета в Мисисипи, където учи при големия руски цигулков педагог, проф. Александър Брусиловски. Следват редица солови и оркестрови изяви, които надграждат артистичните му качества. Освен като изпълнител Даниел се изявява и като аранжор, композитор и звукоинженер, работейки в собственото си звукозаписно студио в Бетъни, Кънектикът, САЩ. Занимава се с дизайн и фотография. В момента, вече в София, двамата със Сифей Уен творят под логото на „Глобъл арт ентъртейнмънт”.
Предстои издаването на първия им инструментален албум, наречен A Whole New Instrumental World („Един цял нов инструментален свят”), който е своеобразно пътешествие от стила на класическата музика до хард-рока и се състои от 16 популярни композиции в модерни инструментални аранжименти. На 19 декември продукцията ще бъде представена за първи път в България.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директно от Метрополитън опера – "Вълшебната флейта"

Съботните радиоматинета на Метрополитън опера за сезон 2022-2023 продължават с изпълнение на "Вълшебната флейта" от Моцарт. В главната роля на Тамино влиза тенорът Лорънс Браунли, за да пресъздаде приключенията на принца по пътя към любовта и истината. Сопраното Ерин Морли е смелата принцеса Памина, която е готова да преодолее всички препятствия. Към тях..

публикувано на 03.06.23 в 08:05

Съдбата на Яворов в музикална драма

Световната премиера на музикалната драма "Стон или трагедията на Яворов" на Националния дворец на културата и Държавна опера - Стара Загора е на 2 юни на сцената на театър "Азарян". Това е най-новото произведение на композитора Любомир Денев. Либретото е на Бойко Илиев, режисьор е Огнян Драганов, а сценографията и костюмите са на Денис Иванов...

публикувано на 02.06.23 в 15:23

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2023 г.

1 юни 3.00 часа – Джон Дауланд (1563-1626), Остави ме да живея в мрака (In Darkness Let Me Dwell). Изпълняват Патрик Тери (контратенор) и Андрей Лебедев (лютня). 3.05 часа – Томас Адес (р.1971), Видима тъмнина (Darkness Visible). 3.12 часа – Фредерик Шопен (1810-1849), Мазурка в Си бемол мажор, оп. 17 № 1. 3.14 часа – Томас Адес (р.1971), Мазурка, оп...

публикувано на 31.05.23 в 16:24

Орландо ди Ласо – първенецът на музикантите

Славата на франко-фламандския композитор Орландо ди Ласо (ок. 1532-1594) през Ренесанса е толкова голяма, че е надмината като че ли единствено от продуктивността му. Автор на над 2000 творби, той е наричан от съвременниците си "първенец на музикантите", а освен това е и забележителен певец, за когото съществуват легенди, че е притежавал толкова..

публикувано на 30.05.23 в 09:40

"Веселите Владигерови" играят на джаз

Трио" Владигерови" е джаз състав в който заедно свирят двама братя и една сестра – Екатерина (пиано), Константин (пиано и кларинет), Александър (тромпет, флюгелхорн). Макар да са носители на огромно музикално наследство и с удоволствие да изпълняват композициите на дядо си Панчо и баща си Александър, тримата често избират да се заиграят с музиката, да..

публикувано на 29.05.23 в 15:36