Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ: Кризата в КТБ е провокирана от публично разпространена информация

Снимка: БГНЕС

Кризата в Корпоративна търговска банка е провокирана от публично разпространена информация. Това е записано в отчета за първото полугодие на БНБ. Според Централната банка изтеглянето на депозити от банката и създаденият ликвиден проблем е провокиран от публично разпространена информация, създаваща съмнения в качеството на кредитния портфейл на банката. Проблемът е пренесен и върху дъщерната банка "Виктория", което е довело до поставянето на двете институции под специален надзор.

От БНБ обръщат внимание и на временния ликвиден проблем, който е обхванал и други банки, но аргументират решаването му с изискванията на Европейската комисия единствено жизнеспособни банки да бъдат подпомагани.

От БНБ отчитат, че въпреки създадения проблем с КТБ, банковата система е останала стабилна през първите шест месеца на годината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Влошаване на платежния баланс през октомври, сочи месечен доклад на БНБ

Платежният баланс на България бележи влошаване през десетия месец на 2014-а година с оглед разширяване на дефицита по текущата сметка и поредно влошаване на търговския баланс спрямо предходната година, показват данни на Българската централна банка...

публикувано на 15.12.14 в 13:59

Забавяне на растежа на депозитите на българските домакинства през октомври сочат данни на БНБ

В края на октомври 2014-а година депозитите на неправителствения сектор в българската банкова система са в размер на 58,948 млрд. лева (74,9% от БВП), като годишният им темп на прираст е от 6,2% (спрямо октомври 2013-а), но при годишен ръст от 7,2%..

публикувано на 25.11.14 в 12:57

БНБ: На 12-и декември вложителите на ТБ "Виктория" ще имат достъп до парите си

На 12-и декември всички вложители на Търговска банка „Виктория“ ще имат достъп в пълен размер до парите си, реши БНБ. Специалният надзор над банката ще бъде удължен до 22-ри декември, защото тя все още изпитва остър недостиг на ликвидни средства. Банка..

обновено на 19.11.14 в 18:17