Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрегнато очакване на Коледа в Германия

Германия преживява невероятни предколедни дни. От обединението на източната и западната част досега не е било толкова напрегнато. Традиционните посещения на коледни базари и шопинг маратони за подаръци на близки, роднини и познати, се съчетават с демонстрации против ислямизирането на страната и срещу онези, които търсят статут на бежанци или са имигранти по бедност, източващи социалните фондове.

Преди Коледа Германия е многолика, шарена, пъстра, цветна... На всеки ъгъл и площад се носят коледни песни и могат да бъдат опитани традиционни коледни специалитети – щолените, греяното вино и аперолите, курабийки, захарен памук, естествено – вурсчета и типичните картофени мекици.

Големите германски градове спазват традицията да канят свои побратимени градове или общини-партньори, които да изложат на коледните базари произведени от техни майстори коледни подаръци. В това отношение унгарците, поляците, украинците и гърците са много, много активни.

Наред с видимите публични прояви преди коледа, в Германия има една интересна традиция певци и актьори правят предколедни кухни за възрастни или за бездомните, които през последните години стигнаха рекорден брой. В големи зали или халета се правят безплатни обеди за бездомните.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14