Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия утвърждава традицията на връщане на коледните подаръци

В Германия съществуват много традиции, свързани с купуването и подаряването на коледни подаръци. През последните години се оформи и практиката на връщане на подаръци. Естествено, не на човека, който ви е направил подаръка, а в магазина, откъдето е закупен.

Всяка година нежеланите, ненужни или дублирани подаръци могат да се връщат в рамките на 14 дни и с касова бележка. Това е утвърдена традиция и вече е станало почти ритуал. Тази година обаче всички медии в страната информират германците, че връщането на подаръците е част от техните права като европейски граждани и се регламентира и защитава от правото на ЕС. Това означава, че няма магазин или търговска верига, която да откаже да приеме обратно закупена стока, ако  тя е с касова бележка и не са минали 14 дни от закупуването й. Срещу стойността на върната стока обаче не се получават пари в брой, а правото да изберете друга, която е на равностойна сума или да доплатите.

От няколко години се въвежда и практиката на ваучерите, които се предлагат като равностойност на стоката и могат да се използват в рамките на определено време.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14