Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неформалната история на българските 80: рок-културата като алтернатива и съпротива

Част от корицата на книгата „Цветя от края на 80-те”
В края на 80-те години в България се засилва движението на т.нар. от тогавашната социологическа наука „неформали”, изразяващо се най-вече в сформирането и популяризирането на различни рок-състави. Младежката култура, преминала като вихър през САЩ и Западна Европа, идва с цялата си сила и в нашата страна (съвсем закономерно след 20 години – изчислено е, че горе-долу толкова е „закъснението” в българското развитие спрямо западните образци), изнудвайки тогавашната власт дори да създаде специален Институт за изследване на младежта. В този период на българската ъндърграунд сцена се появяват множество групи, които и с творчеството си, и с начина си на живот дори се явяват алтернатива на пропагандираната и толерирана официална социалистическа култура. „Подуене блус бенд”, „Атлас”, „Ахат”, „Ера”, „Орион”, „Нова генерация”, „Ревю”, „Субдибула” и още толкова много „банди” подгряват и загряват младото тогава българско поколение с един друг, по-различен и определено по-освободен взор върху живота. Към този период на кипеж, „буря и натиск” е обърнато изданието на „Парадокс” с красивото заглавие „Цветя от края на 80-те”, в което авторите Румен Янев и Емил Братанов са събрали разкази, стихове, интервюта и спомени на хора, активни участници в този така интересен и любопитен епизод от българската история. Именно на него е посветен поредният брой на предаването „Премълчаната история”. В него взеха участие Доротея Монова, директор на издателство „Парадокс” и един от инициаторите за създаването на сборника, Емил Братанов, автор и съставител на книгата, и Румен Янев, другият съратник за излизането на великолепната книга, която беше отличена и с почетна грамота от Асоциацията на българските книгоиздатели.

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При червените колобуси нисшестоящите са длъжни да пощят „началниците“

Да отиде човек в Занзибар и да не види с очите си маймунките червен колобус е почти углавно престъпление. Смешните шебечета се въдят единствено на този остров и от тях са останали не повече от 1500. Оказва се, че колобуси има из цяла Африка, но не и такива с червеникава козинка на гърба. „Обиновените“ са по-многобройни, обаче застрашително намаляват,..

публикувано на 21.04.21 в 12:10

Женски имена от Средновековието

Макар и по-рядко, имена на жени се срещат в приписките на книжовниците, което потвърждава схващането за мястото на жената в обществения ред. Това обикновено са имена на роднини – майка, сестра, съпруга, дъщеря на преписвача. В ръкописите след XVI век се появяват повече имена на дарители, подвързвачи, потребители, купувачи на книгите и техни роднини...

публикувано на 21.04.21 в 09:09

Проф. Виолета Великова: Растенията комуникират по свой начин

Проф. д-р Виолета Великова  е български учен, доктор на науките, професор по физиология на растенията към Института по физиология на растенията и генетика, БАН.  Тя е един от българските учени, попадащи в класацията за най-влиятелни учени в света на Стандфорския университет.  Проф. Великова е автор на над 100 публикации във водещи научни издания..

обновено на 20.04.21 в 15:34

Фондация „Булгари“ за децата и младежите с увреждания

Последните 10 години в България се утвърди една трайна негативна тенденция. 2000 деца биват изоставени от родителите си, повечето от които още в родилния дом. Някои деца биват изоставяни от бедност, други –защото се раждат с някакъв вид увреждане. И никой не обяснява на родителите, че да, ще им е трудно, но и че ще могат да разчитат на компетентна помощ...

публикувано на 20.04.21 в 08:35

STEALM или от какво образование се нуждаят децата ни

Наука, технологии, техника и математика или набиращото популярност у нас STEM обучение, допълнено с изкуства – STE(A)M – показва, че светът търси нов вид образование, адекватно за днешния бързо променящ се живот. Всички знаем, че утре много от дейностите и професиите ще бъдат заменени с нови, но децата ни продължават да се готвят за това утре по..

публикувано на 19.04.21 в 13:18