Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неформалната история на българските 80: рок-културата като алтернатива и съпротива

Част от корицата на книгата „Цветя от края на 80-те”
В края на 80-те години в България се засилва движението на т.нар. от тогавашната социологическа наука „неформали”, изразяващо се най-вече в сформирането и популяризирането на различни рок-състави. Младежката култура, преминала като вихър през САЩ и Западна Европа, идва с цялата си сила и в нашата страна (съвсем закономерно след 20 години – изчислено е, че горе-долу толкова е „закъснението” в българското развитие спрямо западните образци), изнудвайки тогавашната власт дори да създаде специален Институт за изследване на младежта. В този период на българската ъндърграунд сцена се появяват множество групи, които и с творчеството си, и с начина си на живот дори се явяват алтернатива на пропагандираната и толерирана официална социалистическа култура. „Подуене блус бенд”, „Атлас”, „Ахат”, „Ера”, „Орион”, „Нова генерация”, „Ревю”, „Субдибула” и още толкова много „банди” подгряват и загряват младото тогава българско поколение с един друг, по-различен и определено по-освободен взор върху живота. Към този период на кипеж, „буря и натиск” е обърнато изданието на „Парадокс” с красивото заглавие „Цветя от края на 80-те”, в което авторите Румен Янев и Емил Братанов са събрали разкази, стихове, интервюта и спомени на хора, активни участници в този така интересен и любопитен епизод от българската история. Именно на него е посветен поредният брой на предаването „Премълчаната история”. В него взеха участие Доротея Монова, директор на издателство „Парадокс” и един от инициаторите за създаването на сборника, Емил Братанов, автор и съставител на книгата, и Румен Янев, другият съратник за излизането на великолепната книга, която беше отличена и с почетна грамота от Асоциацията на българските книгоиздатели.

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във ФейсбукПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Армения посрещат Мисис Европа като коронована особа

Пловдивчанката Манита Вартан гостува в "Покана за пътуване" броени дни след като спечели за България короната на Мисис Европа през ноември миналата година. Тогава тя разкри интересни подробности за конкурса, който се проведе в Истанбул, за отношенията между 35-те претендентки, за благотворителните инициативи. В интервюто Манита спомена, че макар..

публикувано на 19.07.24 в 17:50
Росена Добрева и Цвета Николова

Росена Добрева: Добрите и смели хора не бива да бъдат забравяни

Тя е 16 годишно момиче и наесен ще бъде в 10 клас. Родена е и живее в гр. Стралджа – градче близо до Ямбол. Като повечето млади хора, родени в малък град, тя е притеснителна и с неоснователно ниско самочувствие, което, надявам се, скоро ще преодолее. Обича да пише и се интересува от съвременна българска литература. На тазгодишния – 11 пореден,..

публикувано на 19.07.24 в 10:38

Когато адреналинът те кара да се чувстваш жив

Павлин Митев е незрящ приключенец, който обича да си поставя високи цели. Активното спортуване е неизменна част от неговия живот. Планинското катерене и тандемното колоездене му доставят истинско удоволствие. Изминавал е определени маршрути на Витоша единствено със своето куче водач. Затова и се шегува, казвайки през усмивка, че тази планина може да..

публикувано на 19.07.24 в 08:05
Орхидея бръмбарче или пчелица (снимка: Джули Костова, група

Орхидеите в България: Епизод 3 – Размножаване и еволюция

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 18.07.24 в 11:13

Кръстоносните походи – реалност и митове

Няколко века продължават опитите на западното рицарство да освободи Божи гроб. Това е продължителна тема за летописци и странстващи певци, за историци, писатели, кинематографисти и философи. Истината е, че романтиката в този разказ е примесена с истории на стряскащи зверства и жестокости. Част от походите минават през българска територия – тук са..

публикувано на 18.07.24 в 09:32