Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Неформалната история на българските 80: рок-културата като алтернатива и съпротива

Част от корицата на книгата „Цветя от края на 80-те”
В края на 80-те години в България се засилва движението на т.нар. от тогавашната социологическа наука „неформали”, изразяващо се най-вече в сформирането и популяризирането на различни рок-състави. Младежката култура, преминала като вихър през САЩ и Западна Европа, идва с цялата си сила и в нашата страна (съвсем закономерно след 20 години – изчислено е, че горе-долу толкова е „закъснението” в българското развитие спрямо западните образци), изнудвайки тогавашната власт дори да създаде специален Институт за изследване на младежта. В този период на българската ъндърграунд сцена се появяват множество групи, които и с творчеството си, и с начина си на живот дори се явяват алтернатива на пропагандираната и толерирана официална социалистическа култура. „Подуене блус бенд”, „Атлас”, „Ахат”, „Ера”, „Орион”, „Нова генерация”, „Ревю”, „Субдибула” и още толкова много „банди” подгряват и загряват младото тогава българско поколение с един друг, по-различен и определено по-освободен взор върху живота. Към този период на кипеж, „буря и натиск” е обърнато изданието на „Парадокс” с красивото заглавие „Цветя от края на 80-те”, в което авторите Румен Янев и Емил Братанов са събрали разкази, стихове, интервюта и спомени на хора, активни участници в този така интересен и любопитен епизод от българската история. Именно на него е посветен поредният брой на предаването „Премълчаната история”. В него взеха участие Доротея Монова, директор на издателство „Парадокс” и един от инициаторите за създаването на сборника, Емил Братанов, автор и съставител на книгата, и Румен Янев, другият съратник за излизането на великолепната книга, която беше отличена и с почетна грамота от Асоциацията на българските книгоиздатели.

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Виктор Точков

Опорно-двигателната система – какво знаем и какво не

Опорно-двигателната система, наричана още мускулно-скелетна или локомоторна, дава на всеки човек свободата да се наслаждава на движението. Добре развитата мускулатура е източник на самочувствие и самоувереност за младите мъже и жени, признак за жизненост и цветущо здраве. Освен от кости и мускули, опорно-двигателната система включва и хрущяли,..

публикувано на 27.05.23 в 14:35

Софийски маршрути или историята на Софийската синагога

80-ата годишнина от спасяването на българските евреи е повод да се попитаме познаваме ли достатъчно добре историята на местата, където живеем и да влезем в Софийската синагога. Сградата на Централната софийска синагога е не просто красива, тя е една от трите най-големи сефарадски синагоги в Европа, както и най-голямата на Балканския полуостров. Но..

публикувано на 26.05.23 в 13:48
Детско-юношеският хор „Бодра песен“

Училищният хор – само мил спомен ли е, или има шанс за живот?

В ученическите години на по-зрелите поколения беше почти изключено гимназията да няма хор, дори кварталните основни училища поддържаха свои малки състави, които озвучаваха училищните тържества и празници. Днес хорове има в отделни училища – най-вече с музикален профил, езикови гимназии и училища по културата. Някои светли примери за възраждане на..

публикувано на 26.05.23 в 09:20

Спечелете два двойни билета за форума на Рацио

Имате възможност да спечелите билет за тазгодишния форум на Рацио, като отговорите на следния въпрос: През 1824 г. Уилям Бъкланд съобщава за находка на кости, останки от гигантски хищен гущер. Как нарича откритието си: • А/ мегалозавър • Б/ динозавър • В/ игуанодон Отговорите можете да изпращате на редакционата поща:..

обновено на 25.05.23 в 16:59

Самба в Рио извън карнавала

Да танцуваш на платформа в една от най-елитните школи по самба в Бразилия е приключение, което не се забравя цял живот. Е, засега в седалището им в Рио де Жанейро, но там научих, че ако си платиш за участие и костюм, можеш да минеш и на прочутия самбадром по време на фестивала. Остава само да стискаш палци мижавите ти танцови умения да не съсипят..

публикувано на 25.05.23 в 08:40