Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капачки в действие – малките големи идеи, които променят света

Снимка: ideainaction.net
В 120 пункта, разпръснати на територията на цялата страна, са събрани 6 тона пластмасови капачки. Приемните пунктове може да видите на картата. Събират ги доброволци, деца, работещи, обикновени хора в домовете си, в училища, в малки и големи организации. Събираме ги и ние, на територията на Българското национално радио.

Какво е една пластмасова капачка?! – ресурс, който се рециклира, ще ви отговорят веднага най-малките – децата, чиито зелени мечти за България, изпреварват събитията и битието у нас; електроуреди, обич, топлина и уют- вече знаят децата от домовете за приемна грижа и хората, които се грижат за тях. Две млади и усмихнати дами – Ива Колева и Зорница Димитрова от фондация „Идея в действие” не спират да сътворяват малки чудеса, всеки ден. Техни са инициативите „Капачки в действие”, „От календар – ДАР” – за домовете за стари хора, които споделят, че за тях това са 365 дни внимание, „Нов дом за старите книги”, „Мартеничка направи – от сърце я подари”. Във фондацията приемат също и дарения от различни материали, които могат да бъдат полезни на децата със специални образователни потребности в учебния процес. Две момичета, заедно с още стотици доброволци ни учат – как дарителството и любовта към природата да продължават през цялата година, а не само по повод и в набедените за благотворителност празнични дни. Техните кампании започват винаги с нещо малко, обозримо и без излишна претенция. Те са точно премерени и с конкретна цел. Увличат много хора и стават нещо смислено и голямо, както и трябва да бъде в една общност, в едно общество. Те имат нужда от помощ и повече съидейници, увлечени в каузите, за които работят, но трудно говорят за това. Имат нужда от финансиране („но, кой ли няма” – ми казва Ива Колева), от помещения за събиране на даренията, от телефон, но преди всичко от хора. Човеци, убедени в това, че и най-малките жестове, които правим в ежедневието си, могат да ни направят различни и по-добри. Ако и вашите мечти ви водят към действие, се свържете с нас – екипа на „Нашият ден - практично” в БНР, или с фондация „Идея в действие” на e-mail: info@ideainaction.net.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас започна първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..

обновено на 09.08.24 в 11:08
Мая Зухди

Мая Зухди: Най-ценното в България е свободата

Мая Зухди е жена с необикновена история, която съчетава културите на две държави в своя живот и страстта си към кулинарията. Родена в Дамаск, Сирия, тя прекарва първите 23 години от живота си там, растейки в смесено семейство, в което се съчетават български и сирийски корени. Решението ѝ да напусне родината си и да се премести в България бележи..

обновено на 09.08.24 в 10:09

Панагюрското златно съкровище отново е в родния си дом

От 9 август до 10 септември 2024 г. жителите и гостите на град Панагюрище отново ще имат възможността да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Това събитие, което е особено значимо за културния живот на града, ще покаже деветте съда от тракийския сервиз в тяхната пълна слава в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище...

обновено на 09.08.24 в 09:19

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34