Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят за първи път бронзов кръст-реликварий, върнат ни от Кипър

Снимка: БГНЕС

Бронзовият кръст-реликварий, върнат от Кипър на България, ще бъде отворен за първи път в Националния исторически музей. Възможно е в него да има свети мощи или други религиозни ценности. Това каза заместник-министърът на културата Бони Петрунова при предаването на три артефакта, изнесени нелегално от страната ни

Министърът на културата Вежди Рашидов получи от българския посланик в Кипър Христо Георгиев кръста -реликвари от 10-11 век и две сребърни от 19-ти. Културните ценности са били изнесени незаконно от страната ни през 2006 и са конфискувани в края на миналата година от кипърските митнически власти в Лимасол.
Кипърския посланик Ставрос Августидис заяви:
Република Кипър и нейното население са много чувствителни, когато става дума за културно наследство, но особено когато тези предмети са част от историята на една много приятелски настроена страна. За нас е чест и повод за радост да можем да ги върнем на България.
Културните ценности бяха предадени на директора на НИМ Божидар Димитров за съхранение. В музея се пазят и картините, иззети от КТБ. По-нататъшната им съдба ще бъде решена от съда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14