Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Метроном" избра - Христо Бръмбаров

Проф. Христо Бръмбаров е именит български оперен певец и педагог, чието име неразривно е свързано с Плевен.
На 29 януари Плевенската филхармония почете паметта на маестро Христо Бръмбаров с концерт, в който участваха български певци. Това е част от инициативата „Творци за възстановяване на Плевенската опера“, подета от творци и почитатели на Бръмбаров. Големият певец е един от инициаторите и създателите на Операта в Плевен, която носи неговото име до 1994 година, когато с Постановление на МС е закрита и се създава Плевенска филхармония с открита оперна сцена „Христо Бръмбаров“. По късно и откритата оперна сцена е закрита.
Христо Бръмбаров учи и дебютира в Италия, в „Лаго ди Комо“ през 1932 година в „Травиата“ на Верди. Завръща се в България и дебютира на сцената на Софийската опера като Фигаро от „Севилският бръснар“ през 1936 година. Тук изиграва над 23 роли, като много от тях са представяни в Москва, Петербург и Брюксел. Коронната роля в неговия живот е Борис Годунов в едноименната драма на Мусоргски. С нея Бръмбаров се нарежда сред най-ярките образци на световното оперно изкуство. Посветил е две десетилетия на вокалната педагогика. Негови ученици са едни от най-ярките гласове на родната и световна сцена: Гена Димитрова, Николай Гяуров, Стоян Попов, Асен Селимски, Никола Гюзелев, Стефан Еленков, Галина Савова, Нели Божкова, Димитър Петков... По повод събитието в Плевен, там бе наш репортер - Ралица Фичева, която разговаря с Любомир Дяковски, директор на Филхармонията и участник в първите спектакли в онези далечни години. Как е станало това, какви са спомените му от срещите с големия оперен певец, чуйте от интервюто. А ние добавяме и два записа от фонда на БНР - сцени от „Борис Годунов“ в негово изпълнение със Софийска опера и Асен Найденов.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Атлантов: Животът ми на артист бе предопределен

На 19 февруари Владимир Атлантов отпразнува 85-ия си рожден ден. Наричат го руският вокален феномен, най-прочутият руски тенор от втората половина на ХХ век. Критиците са единодушни: "Рядко се среща драматичен тенор с толкова красив тембър, мощ, темперамент и удивителна искреност, която пленява дошлите в театъра. Атлантов е рядък диамант! Дарен свише..

публикувано на 24.02.24 в 07:50

"Дама пика", опера в три действия, седем картини, от Пьотр Илич Чайковски

Музика: Пьотр Илич Чайковски Либрето на Модест Чайковски и с участието на композитора, изградено върху едноименната повест на Пушкин. Първа постановка: Петербург, Мариински театър Премиера: 7 декември 1890 г., диригент – Е. Направник. Действащи лица: • Герман – тенор • граф Томски – баритон • княз Елецки – баритон • Старата Графиня –..

публикувано на 23.02.24 в 14:29
Сикстинската капела - реконструкция през 1480 г.

Музиката в Сикстинската капела около 1490

В последните години на XV век Сикстинската капела е съвсем нова. Създадена по нареждане на папа Сикст IV, на когото е и кръстена, тя е завършена през 1482 г. и представлява епицентърът на папското богослужение, макар и не всички литургии да са се провеждали там. Знае се, че личният хор на върховния понтифекс е пеел в Сикстинската капела около 40 пъти..

публикувано на 20.02.24 в 09:10
Атанас Кръстев, Валерия Христова-Димитрова, Гергана Иванова и Мартина Табакова

Красива програма с творби за флейта, виолончело и пиано

Гергана Иванова, Мартина Табакова и Атанас Кръстев предлагат на публиката в камерна зала "България" по-рядко изпълнявани произведения от Йозеф Хайдн, Йохан Хумел, Филип Гобер и Жак Ибер на 20 февруари 2024 година. "Аз съм много щастлив, че имаме възможност да направим този проект. Смятам, че тези произведения не се познават много добре от..

публикувано на 19.02.24 в 12:05
Корин Уинтърс и Антон Росицкий

"Русалка" на Дворжак за първи път на оперната сцена в Лиеж

Сцената е огряна от сребърна луна, на брега на езерото лежи безжизненият принц, повален от фаталната целувка на красивата нимфа. Над студената водна повърхност отеква тъжният плач на Водния дух, загубил завинаги любимата си дъщеря. Завесата в Лиеж бавно се спускаше след изумително красивия финал на "Русалка". Поетичният шедьовър на Антонин Дворжак се..

публикувано на 18.02.24 в 08:50