Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем да имаме осмия в света Възстановителен център за онкоболни деца - нужна е подкрепа

Снимка: БГНЕС

Вчера отбелязахме Международния ден на децата с онкохематологични заболявания. Техните родители, приятелите им, припознали каузата им като своя, както и подкрепящи журналисти от различни медии закачиха на реверите си жълти ленти в знак на съпричастност. Но битката на децата е всекидневна. Лечението им е продължително и тежко - отнема между 6 месеца до 3 години от нормалното им детство, а за някои продължава и по-дълго, понякога през целия им живот. Това е време, през което невръстните жертви на страшната диагноза са буквално изтръгнати от своя естествена среда и обичайните за възрастта им дейности. Те не могат да посещават детска градина и училище, извънкласните форми, на които доскоро са се посвещавали със страст - спорт, музика, рисуване, танци... Вече оздравелите също имат нужда от подходящи условия и подкрепа, с чиято помощ да преодолеят тежките емоционални последствия от болестта.
Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания" е създадено от родители, които вече са извървели стръмния път на това да отвоюват отново правото на живот за своите рожби. Те знаят най-добре цената на всяка една пролята от тях и децата им сълза. Сега са прага да сбъднат една от мечтите си - първия в България и осми в света Център за възстановяване на онкоболни деца. Откупен е парцел, построена и функционираща е вече спортна площадка, а посадената овощна градина дава плод. Предстои изграждането на семейните къщички, сградата за арттерапия, психологическа помощ и администрация, подходяща инфраструктура за трудно подвижните деца. В момента, в дарителската сметка на Сдружението има само 50 хиляди лева, а за бъде завършен проектът до край са нужни общо 2,5 млн. лева.
Заедно можем да помогнем много, всеки от нас с по-малко, всички като общество. Между 150 и 200 деца се регистрират годишно като онкологично болни. За щастие, в съвременните условия, повечето от тях се радват на дълги ремисии и пълно излекуване. „Децата са най-големите борци“, каза в „Нашият ден - практично“, Маргарита Борисова от Сдружението, което ги подкрепя. Чуйте, как това можем да направим и ние.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас започна първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..

обновено на 09.08.24 в 11:08
Мая Зухди

Мая Зухди: Най-ценното в България е свободата

Мая Зухди е жена с необикновена история, която съчетава културите на две държави в своя живот и страстта си към кулинарията. Родена в Дамаск, Сирия, тя прекарва първите 23 години от живота си там, растейки в смесено семейство, в което се съчетават български и сирийски корени. Решението ѝ да напусне родината си и да се премести в България бележи..

обновено на 09.08.24 в 10:09

Панагюрското златно съкровище отново е в родния си дом

От 9 август до 10 септември 2024 г. жителите и гостите на град Панагюрище отново ще имат възможността да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Това събитие, което е особено значимо за културния живот на града, ще покаже деветте съда от тракийския сервиз в тяхната пълна слава в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище...

обновено на 09.08.24 в 09:19

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34