Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трифон Зарезан в село Ракитница

Златка Янева, председател на читалище "Тракия" в с. Ракитница (вляво), и водещата Дарина Арнаудова
Снимка: Валери Горчаков

Ракитница е едно малко късче от просторното Тракийско поле с трудолюбиви хора, грижовни стопани. Наред с житните поля и овощните градини, се простират и лозята. Кехлибарени гроздове наливат сок от щедрото слънце през лятото. През зимата този сок се превръща в божествен еликсир. На празника на лозаря всеки  стопанин представя своето домашно вино. Тричленно жури присъжда приза „Цар Трифон” за най-доброто вино, произведено от гроздето в личното стопанство. Тази година нашият екип се присъедини към техния празник  и заедно отбелязахме Трифон Зарезан, Денят на любовта и 5 години от създаването на съботния сутрешен блок на програма „Христо Ботев” „Семейно радио” с главен продуцент Антоанета Райчева. Така стартира по нетрадиционен начин, на живо от село Ракитница предаването „Събота сутрин” в рамките на сутрешния блок „Семейно радио”. Ако искате да чуете как премина той и да се заредите с позитивните послания и песни на хората от Ракитница, чуйте звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За разговорите на работното място

Където и каквото и да работим, езиковото общуване е неизбежна част не само от собствената ни трудова дейност, но и от взаимодействието с колеги, началници, подчинени, клиенти, партньори и т.н. И дума да няма, че говоренето или по-точно разговарянето може да подобри постиженията ни, взаимоотношенията в екипа, че дори и здравето ни, но може да причини..

публикувано на 19.01.21 в 17:05

За „Сендовата система“ и чудесата в образованието

Какво означава уроците да пораждат интерес у децата, какво означава да не се пишат оценки и колко лесно е да отглеждаме и щастливи, и знаещи, и можещи деца. Доколко актуална и приложима е днес т.нар. „Сендова система“ или още за проекта на времето – „Проблемна група в образованието“.  През 1979 г. акад. Благовест Сендов казва, че компютърът може да се..

обновено на 19.01.21 в 13:00

Светилището на истината в Тайланд е най-високата дървена сграда в света

Светилището на истината (The Sanctuary of Truth) е едно от чудесата на Тайланд. Това е най-големият храм в света, построен изцяло от дърво, без помощта на нито един пирон. В него и най-тъмното ъгълче изобилства от художествена резба, а всяка скулптура е изпълнена с философски смисъл. Според мен, той е една от добре пазените тайни на иначе широко известния..

публикувано на 19.01.21 в 09:24

Най-вълшебните места са Андите и джунглата на Амазонка

Васил е любител на пътешествията, посещава 30 държави на 4 континента. Казва, че най-вълшебните места за него са Андите и джунглата на Амазонка. Пътуванията му го вдъхновяват да опознае нови култури и общества. Вярва, че човек не бива бързо да препуска през туристически обекти, а да прекара време, впускайки се в дълбините на местните традиции и обичаи,..

обновено на 18.01.21 в 13:35
Д-р Илиян Попов

Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух

Днес, повече от всякога, се обръщаме към науката и търсим решения, свързани не само с кризата, причинена от Covid-19, но и с още по-всеобхватната и застрашителна климатична криза. Учените търсят по-екологични и щадящи околната среда, както и работната сила, начини за производство на енергия. Такъв проект е „Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух за..

публикувано на 17.01.21 в 08:35