Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският дипломат Анатолий Шчелкунов представи книгата си "Красотата на българската роза” в Москва

Снимка: Васко Михайлов

В Българското посолство в Москва беше представена книгата на руския дипломат Анатолий Шчелкунов "Красотата на българската роза". В нея той е събрал образи и впечатления от престоя си в България. За презентацията в Гербовата зала на посолството бяха дошли видни руски литератори, общественици, дипломати и гости от България. Шчелкунов дълги години е работил в руското посолство в София, бил е и консул на Русия във Варна.

Книгата е синтез на моите преживявания, свързани с България, която завинаги ще остане в сърцето ми, каза за БНР Анатолий Шчелкунов: С България съм свързан повече 30 години и затова тези впечатления са толкова дълбоки и толкова искрени, че не можах да ги забравя, когато писах тази книга. Тя е предназначена за руската аудитория, но ако бъде преведена на български, надявам се, че 99 на сто от българите ще я разберат като собствено преживяване. Защото, когато писах тази книга, аз постоянно усещах нещо и от моите приятели българи. Тези герои са живи хора, те са българи и затова българите ги разбират. Нашите народи обичат красотата в живота и те се стараят да правят красота, но не всички за съжаление, и затова призовавам с тази книга да правят повече красота и красиви отношения помежду си.

Анатолий Шчелкунов е дългогодишен зам.-председател на Съюза на приятелите на България и член на Съюза на писателите на Русия. Издател на неговата най-нова книга "Красотата на българската роза" е Фондация "Устойчиво развитие за България".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14