Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кошмарните „Общи условия” на договорите в 1000 думи с доза хумор

БНР Новини
Георги Държанлиев, ръководител, Владислав Герасимов, маркетинг и Николай Димитров, редактор Договор.ат (отляво надясно)
Снимка: Елисавета Коюмджиева

Договорите, които подписваме са като брак по „сметка” -  очарователни предложения за кредити, стоки и услуги, които силно желаем, но въпреки това често остават горчив вкус в устата ни. „Така е защото на практика не се съгласяваме с офертите, които подписваме, а с общите условия, които оформят тази супероферта” - пояснява Георги Държанлиев, инициатор и ръководител на една нова социална онлайн платформа. Договор.ат „превежда” на достъпен и разбираем език дългите и сложни текстове, които почти никога не четем. „Хората не четат договорите и общите условия, които уреждат правата и задълженията в отношенията с дадена организация” - продължава той и дава пример с бързооборотните стоки и бързите кредити, които ни трябват по спешност. „Първата стъпка, за да защитим правата си е да прочетем това, което подписваме, а втората - ако те са нарушени да се защитим, защото никой няма да го направи вместо нас”, е категоричен той и настоява върху важността на това да бъдем активни - в търсенето на информация.

Договор.ат има два основни раздела - „Общите условия, които не прочете”, чиято мисия е да пребори голямата лъжа - „прочетох и се съгласявам с общите условия, защото първо никой не ги чете и второ - когато възникне проблем никой не се съгласява с тях” и вторият - „Договорите, в които знаеш какво пише”. В него потребителите ще открият още - бланки и образци на жалби, молби, декларации и всякакви видове юридически документи, също поднесени с доза разяснения на разбираем „човешки” език.

Екипът от 18 млади специалисти обещава скоро и нов раздел за некоректно разписани от правистите на различни компании текстове. Според тях опитите за преднамерена манипулация са малко, по-често се натъкват на „нецеленасочени грешки” в правната материя, а не на опити за заблуда, но и за това трябва да се внимава. Редакторът Николай Димитров, споделя също и за проблемите, които създават неясно разписаните закони като този за потребителския кредит, който например допуска ипотека при потребителски кредит. „Законът е врата в поле. Сам по себе си той не може да ограничи злоупотребите. Тук е ролята на компаниите”, допълва го маркетинг мениджърът Владислав Герасимов, който посочва още една полезна функция на Договор.ат - да представя и добрите и лошите практики, фирмите, които злоупотребяват и тези, които не го правят със сигурност.

Как да подпишем информирано договор? Какво ни казват „общите условия” на фирмите и как да вземем по-ефективно и полезно потребителско решение - чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Н. Пр. Йоси Леви Сфари и Михайлина Павлова

Н. Пр. Йоси Леви-Сфари: Голямото предизвикателство е да направим разграничението между добро и зло

" Студентите и учениците трябва да знаят, да учат, да бъдат добри човешки същества. Да допринесат за общността и да се защитят от омразата, от дезинформацията, която се разпространява по целия свят. Когато ние започвахме да учим преди години, беше доста различно спрямо днешния ден. Предизвикателствата, пред които са изправени нашите деца, са много..

публикувано на 13.09.24 в 17:50

Анна Мурашенко: Най-грубият въпрос към ветеран е "Колко човека си убил"

Как да разговарят журналистите с ветерани, завърнали се от плен в Русия, и кои са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Анна Мурашенко , основател на благотворителния фонд "YOUkraine" "Когато се срещаме с герой от фронта, на първо място, трябва да видим в него човека, личността...

публикувано на 13.09.24 в 16:00

Незаконното и опасно строителство в центъра на София след проверката на ДНСК

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73,  в продължение на месеци води жителите на района към състояние на безизходица. На 19 юли в "Законът и Темида" разгледахме частния случай на Велина Иванова, която се обърна към екипа на предаването след поредица от сигнали към администрацията на Община..

публикувано на 13.09.24 в 15:25
Адв. Христиан Митев и Анелия Торошанова

"Съвети на адвоката" с адв. Христиан Митев

В рубриката "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев отговаря на слушателски въпроси в ефира на "Законът и Темида". Слушателка, която сама отглежда детето си след развод, но не получава присъдената ѝ издръжка от бащата, пита по какъв законов ред може да се справи с този проблем.   По думите на адв. Митев това е често срещан проблем в..

публикувано на 13.09.24 в 13:26
Божидар Александров и Бюлент Мюмюнов

Бюлент Мюмюнов: Светът на спорта днес през очите на един спортен журналист

Равносметката на постиженията и емоциите от Олимпийските и параолимпийските игри в Париж в "Нашият ден" прави спортният журналист  Бюлент Мюмюнов , отразявал събитията от френската столица. Мюмюнов споделя насладата от спортното зрелище и срещата с редица златни атлети, чиито емоции успява да съпреживее на живо.  По думите на журналиста светът..

публикувано на 13.09.24 в 10:39