Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Желько Йоксимович: Музиката на Балканите променя образа на региона

Желко Йоксимович
Снимка: Николай Кръстев

Балканската музика променя образа на региона ни, каза известният сръбски изпълнител Желько Йоксимович за "Хоризонт". Той смята, че музиката създава любов и облагородява хората:

Мисля, че музиката наистина може да направи човек щастлив и в същото време да предизвика и обратните чувства. Музиката е най-възвишеното ниво на изкуството и предизвика в хората най-широка палитра от емоции. Разбира се, че всичко зависи от това в какво настроение сте в дадения момент и как музиката и песните ви импонират. Музиката е метафизична поява, която не само на мен като певец и автор променя всичко в живота, но и на публиката.

Балканите са шарени и разнолики, те са един "Балкански пазар“, твърди Йоксимович:

Уважавам направеното от моите предшественици в тази област. Балканите са многолики, те са широко понятие. В Балканите живеят много народи, които са  носители на много различни култури и религии. Като поставите всичко в една "тенджера“ се получава една голяма хармония, която се вижда  от хората по света. И затова мисля, че това е истинското, автентичното  име на проекта ми "Балкански пазар“, което може да означава и панаир в различните му измерения. На Балканите можете да чуете както народни, така и поп-рок изпълнения, които са еднакво добри, и в крайна сметка звучат фантастично. Смятам, че това е тайната и ключа към балканската хармония, за която говоря.

"Евровизия“ не е започнала да губи своя имидж и характер, каза още той:

Колкото и хора да смятат че "Евровизия“ се е превърнала в кич, аз мисля, че не са прави. Смятам и продължавам да мисля, че именно "Евровизия“ е най-големият музикален фестивал в света. Тя е най-големият и най-гледаният музикален фестивал. На мен винаги ми е много приятно да се върна на "Евровизия“, защото повече като изпълнител няма да участвам в нея и сега участвам само като автор на текстове и музикални аранжименти.

Йоксимович заяви, че не мисли себе си като "известен":

Обичам да общувам с хората, да разговарям с тях. Ето и с Вас разговарям, както и с всички останали хора. Интервюто ни е такава възможност да общувам с хората. Това са за мен нормалните неща. Не мисля за себе си като известен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14