Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джойс ДиДонато и Хуан Диего Флорес в “Жената от езерото” на Росини – спектакъл на Метрополитън опера – Ню Йорк

Събота, 4 април, от 20.00 часа, по програма "Христо Ботев"

Хуан Диего Флорес и Джойс ДиДонато в “Жената от езерото” на Росини

Ще излъчим запис от спектакъла на „Жената от езерото“, състоял се в най-престижния американски оперен театър на 14 март 2015 година. Белкантовите суперзвезди ДиДонато и Флорес обединяват сили в една превъзходна витрина на вокална виртуозност, създадена от Джоакино Росини по обичаната поема в шест части на сър Уолтър Скот.
Това е първата в историята на Метрополитън опера постановка на ефектната и пищна творба на Джоакино Росини. Премиерата беше на 16 февруари, а спектакълът от 14 март бе последният за този сезон. Нюйоркчани ще могат да видят няколко представления отново през месец декември тази година. Постановката на шотландския режисьор Пол Къран, който дебютира в Метрополитън опера, е копродукция с Операта на Санта Фе, където бе представена през лятото на 2013 със звездното участие на Джойс ДиДонато. В рецензия за „Ню Йорк Таймс“, която излезе на 17 февруари – ден след премиерата в Мет, Антъни Томазини отбеляза, че оперните фенове, които не проявяват особена търпимост към актуализирани стари продукции, в този случай вероятно ще бъдат доволни от традиционния подход на режисьора Къран и автора на декорите и костюмите Кевин Найт. Що се отнася до изпълнителите, критикът е останал повече от доволен. Според Томазини, в представлението е имало „изобилие от огнено пеене, а Мет е разполагал със състав, повече от способен да поеме всички белкантови предизвикателства“. Разбира се, най-ярък е бил тенорът Хуан Диего Флорес в изключително трудната роля на Джакомо (Джеймс Пети, крал на Шотландия): „Г-н Флорес е млад, чаровен и пламенен крал, а вокално бе в стихията си. Винаги е впечатлявал с техническите си умения и неизчерпаемата енергия в гласа, тъй че и този път без никакво усилие прелиташе над пасажи и рулади, за да ги увенчае с вълнуващи високи тонове...“. Според критика „чудната госпожа ДиДонато и стремително изгряващият млад диригент г-н Мариоти“ изглежда почти се състезавали – кой ще претвори музиката с повече деликаност и финес: „Г-жа ДиДонато изпяваше коварните Росиниеви фрази с меко и проникновено богатство, нежни, едва доловими орнаменти, които се вливаха в дългите мелодични арки, а г-н Мариоти извлече приглушено-нежен и прозрачен звук от вдъхновения оркестър...“. Колкото до Даниела Барчелона в ролята на Малкълм: „... с високата й фигура и достойно поведение, тя игра убедително, но... най-много симпатии спечели благородното й, меко и пламенно пеене...“. И още - диригентът Мариоти е „превъзходен в белкантовия репертоар и демонстрира как трябва да се диша заедно с певците, като същевременно се запазва формата, акцентите и устремът в оркестъра“.
В записа на операта „Жената от езерото“ на Джоакино Росини от 14 март 2015 участват солисти, хор и оркестър на Метрополитън опера, дирижирани от Микеле Мариоти.

В ролите:
Елена (Дамата от езерото) – Джойс ДиДонато
Малколм (Малкълм Греъм) – Даниела Барчелона
Уберто (Джакомо – Джеймс Пети, крал на Шотландия) – Хуан Диего Флорес
Дуглас (Дъглас д`Ангъс – баща на Елена) – Орен Градъс
Родриго (годеник на Елена, вожд на бунтовниците) – Джон Озбърн
Серано (васал на Дъглас) – Едуардо Валдес
Албина (доверена приятелка на Елена) – Олга Макарина
Бертрам (прислужник на краля) – Грегъри Шмидт

Съдържание на операта “Жената от езерото” от Росини



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05