Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 25 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с програма “Христо Ботев”
• Презокеански поглед към джаз събитието на годината за София – гостуването на Джо Ловано, който в понеделник ще излезе на сцената заедно с Биг бенда на БНР. Ще се свържем с нашата „българска свръзка” с Джо Ловано, а именно Петър Славов-син, който участва в албума на Ловано Cross Culture. Ще си поговорим, разбира се, и за други ключови участия на нашия контрабасист, който в вероятно единственият българин с трайно присъствие на лейбъла за авангардна музика Tzadik на Джон Зорн (като част от групата на саксофониста Ури Гурвич).
• В предаването ще участва още Ани Васева, която ще ни представи пиесата „Червената планета” (може да я гледате още в рамките на същото денонощие в „Сфумато”). От Пловдив пък ще наберем електронните експериментатори Ангел Симитчиев (Mytrip) и Василис Ангелополус (Conjecture), които тъкмо приключиха двуседмичното си европейско турне. Още в предаването – „другата” кубинска литература на ХХ век с Манол Пейков.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Пъстър наниз от народни песни и свирни: изпълнения на „Икадем“, оркестър „Марица“, МФГ „Перун“ и други

от 6.00 до 7.00 часа
Семейно радио: Събота сутрин в...
На гости на хората от село Върбица, Плевенска област. Разговор за живота в селото, за труда, делниците и празниците на жителите му. Песен и традиции.

от 7.15 до 7.50 часа
Семейно радио: Радиотеатър за деца
„Как мишокът стана котарак“ от Максим Асенов – 1 част

от 7.50 до 8.00 часа
Семейно радио: История на изкуството за деца
• Кралската резиденция в Мюнхен.
• Легендата за катедралата Фрауенкирхе.
• Музикалните традиции на клезмера.

от 8.00 до 9.00 часа
Семейно радио: За здравето
„Много болни, малко лекарства...“ – в търсене на истината по въпроса ще акцентираме върху лекарствата за диабетици, проблема с медикамента за епилепсия ривотрил, доплащането на инсулиновите помпи за деца. Участници ще бъдат представители на пациентски организации, магистър-фармацевт Венелин Сапунаров, доц. Любомир Бешев и проф. Драгомир Коев. Други теми: опашки за болни от рак, имунен дефицит и алергии...

от 9.00 до 10.00 часа
Семейно радио: Alla breve
За страстта към Куба и музиката - първа част на емоционалното интервю с Йорданка Христова.

oт 10.00 до 11.54 часа
Семейно радио: Моето семейство
Ето какво можете да чуете в предаването:
• „Семейни маршрути“ ни отвеждат в Рупите и Самуиловата крепост. Магичност, легенди и тайни, които крие този край на България.
• За най-младите в семейството: възможност за участие в Национален танцов конкурс в град Котел – разговор директора на Национално училище за фолклорно изкуство „Филип Кутев“ – Мария Градешлиева.
• Какво се случва на срещите, наречени „Готини родители“ – за темите на семинара ни разказва Любов Миронова, а за ползата в контакта с деца ще чуем мнението на две майки.
• Петдесет и три години от рождението на Петя Дубарова –как ще бъде отбелязан денят в Бургас и един спомен, разказан ни от сестра и - Елица Дубарова .
• „В света на мебелите“ – новите тенденции в дизайна на детските стаи, кухните и всекидневните. Как да подредим дома си красиво и екологично – разговор със специалист по вътрешна архитектура и обзавеждане.
• В „Моето семейство“ гостуват д-р Мария Петрова – медик, адвокат по медицински въпроси, преводач, всестранно развита личност, и Димо Попов – неин съпруг, мениджър, завършил в Италия, потомък на стар софийски род на архитекти. Любопитните истории на техните фамилии и предизвикателствата в живота им – за тях ще говорим с нашите семейни гости.

от 11.54 до 12.00 часа
Евранет плюс
Какви са приоритетите по отношение на образованието на младите хора в Европа

от 12.15 до 13.30 часа
Клубът на журналистите
• Европейската комисия осъди България за мултиплексите – коментирa професор Нели Огнянова.
• Новите медии и дигиталната култура в България – дискусията ще се проведе в Лондон с участието на Николай Николов – създателят на платформата за младежка публицистика Banitza.net. Как се променят медиите по света.
• Как „КлинКлин“ би бил различна медия, която няма да бъде обвързана с олигархични и партийни интереси, разказват един от нейните създатели – Кирил Беспалов.
• Има ли край сагата дюни – бетон – коментира Асен Йорданов от Бивол.
• Медийни новини от Евора – дайджест.

от 15.00 до 15.30 часа
Музей в ефира
Състояло се бъдеще и предстоящо минало – в Художествената галерия в Добрич.
До 20 май 2015 в Художествената галерия в град Добрич е открита изложбата на Красимир Терзиев „Между миналото което е на път да се случи и бъдещето което вече е било”. Това е първото самостоятелно представяне на художника в родния му град.
Изложбата включва както известни творби, така и новосъздадени произведения – обекти, видеа, инсталации...
Ще говорим с Красимир Терзиев за неговата изложба в Добрич. А също и за работата му като преподавател в НХА – в магистърската програма „Дигитални изкуства”, и за отношението на студентите му към миналото, съвременността и изкуството.

от 15.30 до 16.00 часа
Документално студио
„Нередактирани сцени от живота“ от Антоний Дончев

от 16.00 до 16.30 часа
Мултикултурни диалози
Отново на фест
Най-интересното от поредния филмов фестивал в София! В дните 11 – 16 май тази година в София ще се проведе петото издание на Международния фестивал на етнографския филм, който за пореден път ще представи различни елементи и проявления на културата, разработени и предадени със средствата на визуалната антропология. Всички зрители напълно безплатно ще могат да видят, да участват в дискусията и да се запознаят със създателите на голяма част от филмите. Повече информация за основната идея на този пъстър мултикултурен фестивал ще чуем от двама от организаторите му – докторантката от Института по етнология и фолклористика Атанаска Станчева и Тодор Станчев. Музикалният фон на предаването представя част от творчеството на унгарския музикант Ферец Тобак, на когото е посветен един от филмите на фестивала. Наистина си заслужава да чуете това!

от 16.30 до 17.00 часа
Часът на думите
Гост издателят Дамян Яков

от 17.00 до 17.30 часа
Музика за двама
Дуети на Уили Нелсън – с Би Би Кинг, Джон Меленкамп, Крис Кристофърсън, както и със синовете му – Лукас и Мика Нелсън.

от 17.30 до 18.00 часа
Клуб „Българан“
Гълов и Петрушинов ще ви предупредят за предметите с двойно предназначение, чието използване у нас може да ви донесе главоболия. Ще научите някои циркаджийски номера, а също каква е разликата между аналоговата и цифровата телевизия, както и коя е новата държава Джорджо Армани. При „Доктор Спас и неговите пациенти“ ще разберете какво правят с мъж, който се мисли за Наполеон, и какво с мъж, който се мисли за жена. В рубриката „Ситни, дребни, като камилчета“ ще чуете стихотворението „Кираджийски кон“, написано от Стоян Михайловски през 1893 г.

от 18.30 до 19.30 часа
Вашият избор
Поздравителен концерт

от 19.30 до 23.30 часа
На опера в събота
Директно от Метрополитън опера – Ню Йорк. Спектакли на „Селска чест“ от Пиетро Маскани и „Палячи“ от Руджеро Леонкавало с участието на солисти, хора и оркестъра на Метрополитън опера, диригент – Фабио Луизи. В главните партии: Марсело Алварес, Ева-Мария Вестбрук, Желко Лучич, Патриша Расет.

от 23.30 до 24.00 часа
Избрано от Златния фонд на БНР
122 години от рождението на Елисавета Багряна
Предаването е подготвено по един уникален запис от Златния фонд – над двучасов разговор между Елисавета Багряна и редакторите от отдел “Поезия” на "Литературна редакция", осъществен в дома на поетесата в края на декември 1981 година. В него участват Румяна Кацарова, Гергана Михайлова, Иван Бориславов, Светлозар Жеков, Иван Тенев, Надя Попова и литературният критик професор Иван Сарандев.
Багряна отговаря на множество въпроси: кои черти от характера на българката са й най-скъпи (трудолюбието и любовта към децата), какво в повече трябва да притежава жената творец, разказва за началото на творческия си път и артистичните кръгове, в които се е движела, за отзвука на книгата си “Вечната и святата” в литературните среди, за своите духовни учители и спътници, за уроците на френската и руската литература, за пътуването си до Бретан, Франция в началото на Първата световна война и историята на написването на стихотворението “Моята песен”.
Това стихотворение, както и едно от късните – “Изнизва се, изнизва броеницата на дните ми човешки...”, звучат в авторско изпълнение на поетесата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30